Szafran jest pozyskiwany z odmiany uprawnej kwiatów szafranu. Szafran jest najdroższą przyprawą na świecie. Wysoki koszt szafranu wynika z konieczności ręcznego zbierania bardzo drobnych słupków znajdujących się w każdym kwiatku. Aby pozyskać 450 g szafranu należy zebrać słupki z około 50-75 tysięcy kwiatów, które zajmują obszar uprawny większy od boiska do piłki nożnej. Dodatkowo musi przy zbiorach pracować równocześnie i bez przerwy wiele osób, ponieważ kwiaty szafranu kwitną krótko i wszystkie jednocześnie. Największe uprawy szafranu zlokalizowane są w Turcji, w Iranie, w Hiszpanii, w Indiach, w Grecji, w Azerbejdżanie oraz w Maroko.
Szafran, jako roślina przyprawowa był już używany przez starożytnych Egipcjan, Greków oraz Rzymian. Dodanie szafranu do potrawy powoduje, że przybiera ona żółtą barwę i charakterystyczny dla tej przyprawy aromat. Nie należy przesadzać z ilością szafranu, gdyż zbyt duża ilość spowoduje, że danie stanie się niesmaczne. Szafran stał się obowiązkowym składnikiem niektórych potraw narodowych, na przykład hiszpańskiej paelli, oraz włoskiego risotto alla milanese.
Według greckiej mitologii Krokos (Crocus) był młodzieńcem, który został zamieniony w szafran (krokus)