PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

szparagi

Zobacz przepisy zawierające: szparagi

szparagi
 

Szparagi uprawiono już 5 tysięcy lat temu w starożytnym Egipcie, Grecji oraz Rzymie. Ci ostatni szparagi konserwowali w sosie własnym, następnie je gotowali i podawali na gorąco z masłem, solą i pieprzem. W Polsce Szparagi znane są od ponad 200 lat, jednak nie jest to warzywo tak popularne jak na zachodzie Europy. Większość szparagów z polskich upraw zlokalizowanych przede wszystkim w województwie lubuskim i wielkopolskim jest wysyłane na zachód Europy, głównie do Niemiec. Zbiory szparagów trwają od połowy kwietnia do końca czerwca. W ofercie handlowców występują głównie 2 odmiany szparagów: szparagi białe i szparagi zielone. Sporadycznie można nabyć szparagi dziko rosnące, które posiadają bardzo cieniutkie łodygi.

Szparagi są warzywem stosunkowo nietrwałym. Szparagi zachowują swoją świeżość maksymalnie przez 24 h po zbiorach. Ich świeżość można wydłużyć do 2-3 dni, przechowując je w lodówce owinięte wilgotną ściereczką. Aby cieszyć się szparagami poza sezonem łodygi można zamrozić. Przygotowanie szparagów do konsumpcji nie jest trudne. Zdrewniałe pędy należy odłamać, a pozostałą cześć łodygi należy obrać z łupin, przynajmniej do połowy ich długości. Gotując szparagi należy pamiętać, że białe szparagi gotuje się z dodatkiem soku z cytryny, dzięki czemu łodyga zachowuje swój jasny kolor. Z kolei soku z cytryny nie dodaje się do gotowania zielonych szparagów, co powoduje, że szparag staje się szary.

Szparagi zawierają witaminy B1, B2, C, A i K  oraz składniki mineralne. Po długim okresie zimowym, taka „ bomba witaminowa” fantastycznie wzbogaca naszą dietę, dodaje energii i wzmacnia organizm. Szparagi należą do warzyw niskokalorycznych, 100 g szparagów dostarcza naszemu organizmowi zaledwie 20 kcal.

Jako warzywo sezonowe, szparagi są stosunkowo drogie, dodatkowo spora część łodygi z powodu zdrewnienia staje się odpadem. Mimo to szparagi co roku są obiektem pożądania wielu smakoszy, którzy doceniają ich delikatny smak oraz chrupkość.

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE