PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

wanilia

Zobacz przepisy zawierające: wanilia

wanilia
 

Wanilia płaskolistna to roślina z rodziny storczykowatych, którą można spotkać wyłącznie w krajach, w których panuje klimat tropikalny. Obecnie największym producentem wanilii na świecie jest Indonezja, ale przez wiele stuleci, aż do XIX wieku hegemonem w uprawie wanilii był Meksyk. Europejczycy w smaku wanilii rozkochali się w XVI wieku za sprawą hiszpańskich podróżników, którzy przywieźli strąki wanilii z Południowej Ameryki. Hiszpanie okazali się mistrzami smaku, to oni dodali do mikstury gorzkiego azteckiego kakao cukier, mleko i właśnie wanilię.

Waniliowy aromat posiadają zarówno nasiona jak i strąki wanilii, które w nomenklaturze handlowej określa się jako laska wanilii. Zanim jednak laska wanilii trafi do obrotu handlowego, najpierw poddawana jest procesom fermentacji i suszenia, dzięki którym laska przybiera ciemnobrązowy kolor.

Wanilia nie posiada żadnych wartości odżywczych, ceniona jest tylko ze względu na swój cudowny aromat. W przepisach kulinarnych, wanilia wzbogaca zapach ciast, deserów, sosów, kremów i lodów. Waniliowe aromaty wykorzystywane są również w wyrobach czekoladowych oraz w likierach.

 
•CIEKAWOSTKI•

Jeśli laski wanilii zostaną umieszczone w cukrze w zamkniętym słoiku, po kilku dniach otrzymamy cukier waniliowy. Jeśli laski wanilii zostaną umieszczone w spirytusie, po kilkunastu dniach otrzymamy ekstrakt waniliowy. Oba produkty można używać wg własnych potrzeb.

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE