Ziarno słonecznika pozyskiwane jest z dojrzałych uprawnych odmian słoneczników, które są uprawiane przede wszystkim dla pozyskania oleju słonecznikowego oraz jadalnych nasion.
Nasiona słonecznika to obecnie bardzo popularna przekąska, ceniona z uwagi na swoje wartości odżywcze. Ziarno słonecznika dostarcza naszemu organizmowi niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania witaminy A, B, B6, D, PP i E, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i składniki mineralne takie jak cynk, potas, wapń, fosfor oraz żelazo. Ponadto jak większość produktów pochodzenia roślinnego, nasiona słonecznika zawierają cenny błonnik regulujący procesy trawienne. W ofercie handlowej ziarna słonecznika występują zarówno jako ziarna nie łuskane oraz łuskane.
Ziarno słonecznika w 38 % składa się z tłuszczu, zatem nie należy ono do produktów niskokalorycznych. 100 g nasion słonecznika dostarcza naszemu organizmowi około 572 kcal, co oznacza również, że osoby, które pragną zgubić kilka kilogramów, powinny spożywać nasiona słonecznika z umiarem.
Nasiona słonecznika mogą być konsumowane jako samodzielna przekąska, są często również dodawane są do sałatek, musli, pieczywa, ciastek oraz past.