PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

ziarno słonecznika

Zobacz przepisy zawierające: ziarno słonecznika

ziarno słonecznika
 
 
•CIEKAWOSTKI•

Ziarno słonecznika pozyskiwane jest z dojrzałych uprawnych odmian słoneczników, które są  uprawiane przede wszystkim dla pozyskania oleju słonecznikowego oraz jadalnych nasion.

Nasiona słonecznika to obecnie bardzo popularna przekąska, ceniona  z uwagi na swoje wartości odżywcze. Ziarno słonecznika dostarcza naszemu organizmowi niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania witaminy A, B, B6, D, PP i E, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe i składniki mineralne takie jak cynk, potas, wapń, fosfor oraz żelazo. Ponadto jak większość produktów pochodzenia roślinnego, nasiona słonecznika zawierają cenny błonnik regulujący procesy trawienne. W ofercie handlowej ziarna słonecznika występują zarówno jako ziarna nie łuskane oraz łuskane.

Ziarno słonecznika w 38 % składa się z tłuszczu, zatem nie należy ono do produktów niskokalorycznych. 100 g nasion słonecznika dostarcza naszemu organizmowi około 572 kcal, co oznacza również, że osoby, które pragną zgubić kilka kilogramów, powinny spożywać nasiona słonecznika z umiarem.

Nasiona słonecznika mogą być konsumowane jako samodzielna przekąska, są często również dodawane są do sałatek, musli, pieczywa, ciastek oraz past.

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE