PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

ziele angielskie

Zobacz przepisy zawierające: ziele angielskie

ziele angielskie
 

Ziele angielskie jest owocem korzennika lekarskiego. Przyprawa pochodzi z Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej. Do Europy ziele angielskie zostało przywieziona w XVI wieku i doszło do tego przez pomyłkę, gdyż hiszpańscy odkrywcy ziela angielskiego byli przekonani, że przywieźli do Europy poszukiwany przez nich pieprz. Z tego powodu w języku hiszpańskim ziele angielskie określane jest terminem pimenta, co oznacza pieprz.

Przyprawa ma łagodny zapach z nutą goździków, co spowodowało, że Polsce ziele angielskie określane jest również pieprzem goździkowym lub pieprzem pachnącym. Anglicy aromat ziela angielskiego kojarzyli z wieloma aromatami różnych przypraw, na przykład z gałką muszkatołowa, kardamonem, gorczycą, goździkami, a nawet cynamonem, dlatego w języku angielskim czarne kuleczki ziela angielskiego określa się terminem  „all spice”, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza wszystkie przyprawy. W Anglii przyprawa była na tyle popularna, że dodawano ją do niektórych deserów. Popularność przyprawy w Anglii zaowocowała zarówno jej sprowadzeniem do Polski oraz jej polską nazwą nawiązującą w sposób oczywisty do kraju importu. W Polsce ziele angielskie używane jest do przyprawiania zup, wędlin, przetworów i marynat. Ziele angielskie jest najważniejszą przyprawą w kuchni karaibskiej. W Indiach z ziela angielskiego sporządzane są nawet nalewki.

 
•CIEKAWOSTKI•

W XVIII wieku ziela angielskiego używano jako odświeżacze, na przykład żołnierze rosyjscy zwykli byli wkładać kilka kuleczek ziela angielskiego do obuwia.

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE