Mam propozycję przepisu na aromatyczną zupę z czerwonej soczewicy. Specjalnie położyłam nacisk na słowo aromat, bo to nie jest zupka jakich wiele. Do zupy, oprócz pomidorów, użyłam cebuli, czosnku, szałwii selera oraz anchois. Dobrze czytacie – użyłam sardeli konserwowanych w oleju. Kiedy wszystkie smaki się przegryzą, to gwarantuję, że będziecie Wam smakować. Przepis nawiązuje do tradycji kulinarnej głębokiego południa Europy. Obecność w przepisie anchois dodaje morską nutę. Najlepiej aby zupa była bardzo gęsta, taka zupa w połączeniu z kromką chleba to naprawdę wspaniały posiłek. Na zdjęciu widzicie mój wspaniały chleb drożdżowy wykonany z “zdziczałych ” drożdży. Prosto i pysznie. Nie musiałam myć talerza. Zapraszam na szczegóły przepisu na zupę z czerwonej soczewicy.
Soczewicę zlejcie zimną wodą na pół godziny. Następnie ugotujcie ją do miękkości w wodzie której się moczyła (1). Baza warzywna do zupy: cebulę, czosnek, seler i szałwię poszatkujcie (2) (3).
Anchois pokrójcie na mniejsze kawałki (4). Na patelnie lub do garnka dodajcie oliwę oraz przygotowane warzywa (5). Całość duście na wolnym ogniu aby warzywa zmiękły. Teraz dodajcie anchois (6)
oraz pomidory rozdrobnione przy pomocy blendera (7). Do smaku dodajcie pieprz oraz sól (8). Teraz dodajcie soczewicę wraz z wodą w której soczewica się gotowała. Całość zagotujcie, doprawcie do smaku i zredukujcie zupę do gęstej konsystencji i dodajcie pietrzuszkę (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję