![]() |
Mam propozycję przepisu na aromatyczną zupę z czerwonej soczewicy. Specjalnie położyłam nacisk na słowo aromat, bo to nie jest zupka jakich wiele. Do zupy, oprócz pomidorów, użyłam cebuli, czosnku, szałwii selera oraz anchois. Dobrze czytacie – użyłam sardeli konserwowanych w oleju. Kiedy wszystkie smaki się przegryzą, to gwarantuję, że będziecie Wam smakować. Przepis nawiązuje do tradycji kulinarnej głębokiego południa Europy. Obecność w przepisie anchois dodaje morską nutę. Najlepiej aby zupa była bardzo gęsta, taka zupa w połączeniu z kromką chleba to naprawdę wspaniały posiłek. Na zdjęciu widzicie mój wspaniały chleb drożdżowy wykonany z “zdziczałych ” drożdży. Prosto i pysznie. Nie musiałam myć talerza. Zapraszam na szczegóły przepisu na zupę z czerwonej soczewicy.
![]() |
![]() |
![]() |
Soczewicę zlejcie zimną wodą na pół godziny. Następnie ugotujcie ją do miękkości w wodzie której się moczyła (1). Baza warzywna do zupy: cebulę, czosnek, seler i szałwię poszatkujcie (2) (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Anchois pokrójcie na mniejsze kawałki (4). Na patelnie lub do garnka dodajcie oliwę oraz przygotowane warzywa (5). Całość duście na wolnym ogniu aby warzywa zmiękły. Teraz dodajcie anchois (6)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz pomidory rozdrobnione przy pomocy blendera (7). Do smaku dodajcie pieprz oraz sól (8). Teraz dodajcie soczewicę wraz z wodą w której soczewica się gotowała. Całość zagotujcie, doprawcie do smaku i zredukujcie zupę do gęstej konsystencji i dodajcie pietrzuszkę (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję