PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-04-20

Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy

Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym

Mam propozycję przepisu na aromatyczną zupę z czerwonej soczewicy. Specjalnie położyłam nacisk na słowo aromat, bo to nie jest zupka jakich wiele. Do zupy, oprócz pomidorów, użyłam cebuli, czosnku, szałwii selera oraz anchois. Dobrze czytacie – użyłam sardeli konserwowanych w oleju. Kiedy wszystkie smaki się przegryzą, to gwarantuję, że będziecie Wam smakować. Przepis nawiązuje do tradycji kulinarnej głębokiego południa Europy. Obecność w przepisie anchois dodaje morską nutę. Najlepiej aby zupa była bardzo gęsta, taka zupa w połączeniu z kromką chleba to naprawdę wspaniały posiłek. Na zdjęciu widzicie mój wspaniały chleb drożdżowy wykonany z “zdziczałych ” drożdży. Prosto i pysznie. Nie musiałam myć talerza. Zapraszam na szczegóły przepisu na zupę z czerwonej soczewicy.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Soczewicę zlejcie zimną wodą na pół godziny. Następnie ugotujcie ją do miękkości w wodzie której się moczyła (1). Baza warzywna do zupy: cebulę, czosnek, seler i szałwię poszatkujcie (2) (3).

Anchois pokrójcie na mniejsze kawałki (4). Na patelnie lub do garnka dodajcie oliwę oraz przygotowane warzywa (5). Całość duście na wolnym ogniu aby warzywa zmiękły. Teraz dodajcie anchois (6)

oraz pomidory rozdrobnione przy pomocy blendera (7). Do smaku dodajcie pieprz oraz sól (8). Teraz dodajcie soczewicę wraz z wodą w której soczewica się gotowała. Całość zagotujcie, doprawcie do smaku i zredukujcie zupę do gęstej konsystencji i dodajcie pietrzuszkę (9)

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE