PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-01-25

Babeczki z bezą i malinami

Babeczki z bezą i malinami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 minut+pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: 10 sztuk
 
Przeczytaj również: Ośmiornica w czerwonym winie

Proponuję przepis, który sprosta Waszej “zachciewajce” na coś słodkiego i pysznego- są to kruche babeczki z bezą i malinami. Przygotowanie babeczek nie zabierze Wam zbyt wiele czasu. Z podanych składników wystarczy wykonać ciasto półkruche. Jako pomocnika do wysiekania masła i połącznia go ze składnikami suchymi zawsze używam blendera. Polecam- to bardzo przyspiesza pracę i nie odbiera chęci robienia ciast kruchych i półkruchych. W przepisie użyłam mrożone maliny, które umieściłam w babeczkach bez wcześniejszego ich rozmrożenia. Beza na babeczkach posiada aromat waniliowy. Maliny i wanilia- pysznie prawda ? Przepis jest łatwiutki, bardzo reprezentacyjny i rozpustny. To kolejny deser z cyklu: “łapki same sięgają”. Do wykonania przepisu użyłam min. Mąką Basię Krpuczatkę.Teraz zapraszam na jego szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.

•Składniki•

 
składniki na babeczki
 
 
składniki na bezę
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie ciasta półkruchego: do pojemnika blendera lub melaksera dodajcie wszystkie składniki suche oraz zimne masło. Całość miksujcie przez ok. 5 sekund (1) (2). Teraz dodajcie żółtka (3)

i ręcznie wyróbcie ciasto tylko do połączenia się składników (4). Jeśli ciasto się nie klei- dodajcie odrobinę zimnej wody. Ciasto umieśćcie w lodówce na 15-20 minut, a następnie je rozwałkujcie na grubość ok. 2 mm i przy pomocy foremki wytnijcie kształt babeczki. Jeśli używacie do pieczenia metalowych foremek należy je również wysmarować masłem (5). W każdej babeczce umieśćcie kilka sztuk malin (6).

Beza: do białek o temperaturze pokojowej dodajcie kilka kropli cytryny, sól i rozpocznijcie ubijać białka. Po chwili rozpocznijcie dodawać cukier (7). Jeśli chcielibyście, aby beza zachowała nadany przez Was kształt musicie ją ubić na bardzo sztywno (8); w przeciwnym wypadku to masa bezowa podczas pieczenia “zadecyduje” o swoim kształcie ( najpierw urośnie potem trochę upadnie). Mogę Was jednak zapewnić że strat w smaku z tego tytułu nie będzie. Do ubitej bezy dodajcie aromat waniliowy, całość wymieszajcie i dodajcie bezę na babeczki. Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Babeczki muszą się piec przez 20 minut (9)


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Bezę proponuję wykonać w czasie kiedy ciasto półkruche się chłodzi. 
  2. Nie można pominąć etapu chłodzenia gdyż nie da się rozwałkować ciasta- będzie się kruszyło.
  3. Aby określić prawidłową ilość cukru dla przygotowania bezy powinno się zważyć białka i dobrać ilość cukru odpowiadającą dwukrotności wagi białek. Alternatywnie można działać “na oko” zakładając że waga białka średniej wielkości jaka wynosi +/- 30 g. Więcej szczegółów o tym jak prawidłowo przygotować bezy znajdziecie TUTAJ.
  4. Z podanych w przepisie ilości składników wychodzi dokładnie 10 sztuk babeczek o średnicy foremek ok. 6-7 cm. Skrawki ciasta ponownie połączcie i rozwałkujcie.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE