Proponuję przepis, który sprosta Waszej “zachciewajce” na coś słodkiego i pysznego- są to kruche babeczki z bezą i malinami. Przygotowanie babeczek nie zabierze Wam zbyt wiele czasu. Z podanych składników wystarczy wykonać ciasto półkruche. Jako pomocnika do wysiekania masła i połącznia go ze składnikami suchymi zawsze używam blendera. Polecam- to bardzo przyspiesza pracę i nie odbiera chęci robienia ciast kruchych i półkruchych. W przepisie użyłam mrożone maliny, które umieściłam w babeczkach bez wcześniejszego ich rozmrożenia. Beza na babeczkach posiada aromat waniliowy. Maliny i wanilia- pysznie prawda ? Przepis jest łatwiutki, bardzo reprezentacyjny i rozpustny. To kolejny deser z cyklu: “łapki same sięgają”. Do wykonania przepisu użyłam min. Mąką Basię Krpuczatkę.Teraz zapraszam na jego szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.
Przygotowanie ciasta półkruchego: do pojemnika blendera lub melaksera dodajcie wszystkie składniki suche oraz zimne masło. Całość miksujcie przez ok. 5 sekund (1) (2). Teraz dodajcie żółtka (3)
i ręcznie wyróbcie ciasto tylko do połączenia się składników (4). Jeśli ciasto się nie klei- dodajcie odrobinę zimnej wody. Ciasto umieśćcie w lodówce na 15-20 minut, a następnie je rozwałkujcie na grubość ok. 2 mm i przy pomocy foremki wytnijcie kształt babeczki. Jeśli używacie do pieczenia metalowych foremek należy je również wysmarować masłem (5). W każdej babeczce umieśćcie kilka sztuk malin (6).
Beza: do białek o temperaturze pokojowej dodajcie kilka kropli cytryny, sól i rozpocznijcie ubijać białka. Po chwili rozpocznijcie dodawać cukier (7). Jeśli chcielibyście, aby beza zachowała nadany przez Was kształt musicie ją ubić na bardzo sztywno (8); w przeciwnym wypadku to masa bezowa podczas pieczenia “zadecyduje” o swoim kształcie ( najpierw urośnie potem trochę upadnie). Mogę Was jednak zapewnić że strat w smaku z tego tytułu nie będzie. Do ubitej bezy dodajcie aromat waniliowy, całość wymieszajcie i dodajcie bezę na babeczki. Pieczenie: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Babeczki muszą się piec przez 20 minut (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję