Polecam Wam przepis na przepyszną wilgotną babkę marmurkową- kakaowo- cytrynową. Przepis należy do kategorii łatwych przepisów na deser do popołudniowej kawki. Osobom, takim jak ja, które lubią słodkie śniadania, kawałek takiej babki sprawi również dużą przyjemność i to już od samego rana.
Przygotowania ciasta na babkę zajmie Wam około 15 minut, potem tylko pieczenie i kilka chwil, do momentu kiedy babka trochę wystygnie i można się cieszyć własnoręcznie zrobionym wypiekiem.
Gotową babkę oprószyłam tylko cukrem pudrem, ale możecie ją również polać polewą czekoladową. Jej przygotowanie jest również łatwiutkie, wystarczy do około 70 ml śmietany 30% dodać 70 g deserowej czekolady. Po podgrzaniu śmietany i rozpuszczaniu czekolady, polewa jest gotowa do polania nią babki.
Przepis serdecznie polecam. Do wykonania przepisu użyłam min Mąkę Basia Extra Wypiek. Zapraszam na jego szczegóły oraz FILM z mojej kuchni.
Pracę proponuję rozpocząć do sparzenia wrzątkiem cytryny. Nie zaszkodzi operację wykonać dwukrotnie. W ten sposób pozbędziecie się z cytryn konserwantów. Do miski wybijcie jajka, które powinny mieć temperaturę pokojową. Do jajek dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ubijanie jajek, dodając stopniowo cukier (1). Kiedy masa stanie się puszysta i jasna, kontynuując ubijanie, rozpocznijcie dodawać do ciasta olej (2). Teraz wyciśnijcie z cytryny sok z cytryny (3)
i zetrzyjcie jej skórkę (4). Możecie również najpierw zetrzeć skórę, a następnie wycisnąć z cytryny sok. Ciasto ubijajcie jeszcze przez moment do połączenia się składników. Teraz do ciasta dodajcie przesianą mąką oraz proszek do pieczenia (5). Przy pomocy łyżki całość wymieszajcie do momentu kiedy masa na babkę stanie się gładka. Ciasto podzielcie na pół. Do jednej połowy dodajcie kakao i wymieszajcie ciasto do połączenia się składników (6).
Ciasto do formy dodawajcie naprzemiennie, czyli raz dodajcie trochę jasnego ciasta i raz trochę kakaowego, aż do wyczerpania się składników (7) (8). Do wykonania babki użyłam formy silikonowej, której nie trzeba natłuszczać. Jeśli używacie formy metalowej, przed dodaniem ciasta, wysmarujcie ją masłem i oprószcie ją mąką. Nadmiar mąki usuńcie. Pieczenie: nastawcie piekarnik na 160-170 stopni. Babka musi się piec przez 40 minut lub do suchego patyczka. Gotową, wystudzoną babkę marmurkową oprószczcie cukrem pudrem lub plejcie ją polewą czekoladową (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję