Zapraszam na przepis na babkę biszkoptową. Dla urozmaicenia przepisu do ciasta biszkoptowego dodałam świeże maliny. Aby ciasto nie zrobiło się wraz z upływem czasu suche dodałam olej. Przepis jest bardzo prościutki, i szybko się go robi.
W moim przypadku maliny opadły na sam dół babki, nawet jeśli uprzednio oprószyłam je mąką. Nie był to zamierzony efekt, najprawdopodobniej powodem były bardzo duże i mocno dojrzałe maliny. Jeśli by użyć małe okazy malin, sądzę, że ładnie by się one rozdystrybuowały w cieście. Nie zmienia to jednak faktu, że ciasto na babkę, zrobione według tego przepisu jest puszyste i mięciutkie; dla mnie idealne do dużej szklanki mleka z kawą. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Wybijcie jajka, dodajcie do nich szczyptę soli i rozpocznijcie ich ubijanie (1). Kiedy masa już trochę “urośnie” zacznijcie dodawać cukier (2). Jajka muszą zostać ubite na na jasną i puszystą masę. Kontynuując ubijanie dodajcie olej oraz aromat cytrynowy lub pomarańczowy lub skórkę z cytryny (3). Następnie dodajcie mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszajcie
i przełóżcie do keksówki natłuszczonej masłem (4). Maliny oprószcie na sitku mąką i ułóżcie na wierzchu babki (5) (6). Pieczenie: włóżcie babkę biszkoptową do nagrzanego piekarnika 170 stopni, bez termoobiegu. Babka musi się piec 50-60 minut lub do suchego patyczka.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję