PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2020-07-22

Babka biszkoptowa z malinami

Babka biszkoptowa z malinami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: forma 22x 9 cm
 
Przeczytaj również: Pasztet drobiowy z galaretką z granatów

Zapraszam na przepis na babkę biszkoptową. Dla urozmaicenia przepisu do ciasta biszkoptowego dodałam świeże maliny. Aby ciasto nie zrobiło się wraz z upływem czasu suche dodałam olej. Przepis jest bardzo prościutki, i szybko się go robi.
W moim przypadku maliny opadły na sam dół babki, nawet jeśli uprzednio oprószyłam je mąką. Nie był to zamierzony efekt, najprawdopodobniej powodem były bardzo duże i mocno dojrzałe maliny. Jeśli by użyć małe okazy malin, sądzę, że ładnie by się one rozdystrybuowały w cieście. Nie zmienia to jednak faktu, że ciasto na babkę, zrobione według tego przepisu jest puszyste i mięciutkie; dla mnie idealne do dużej szklanki mleka z kawą. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na babkę biszkoptową
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

 

Wybijcie jajka, dodajcie do nich szczyptę soli i rozpocznijcie ich ubijanie (1). Kiedy masa już trochę “urośnie” zacznijcie dodawać cukier (2). Jajka muszą zostać ubite na na jasną i puszystą masę. Kontynuując ubijanie dodajcie olej oraz aromat cytrynowy lub pomarańczowy lub skórkę z cytryny (3). Następnie dodajcie mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszajcie

i przełóżcie do keksówki natłuszczonej masłem (4). Maliny oprószcie na sitku mąką i ułóżcie na wierzchu babki (5) (6). Pieczenie: włóżcie babkę biszkoptową do nagrzanego piekarnika 170 stopni, bez termoobiegu. Babka musi się piec 50-60 minut lub do suchego patyczka.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE