Zapraszam na babkę drożdżową z bakaliami. Ciasto drożdżowe jest szczególne, po pierwsze zawiera tylko 15 g drożdży, co powoduje że drożdże są w ogóle nie wyczuwalne. W cieście znajduje się masło oraz skórka cytrynowa, dzięki którym jego smak jest niezwykły. Ponieważ traktujemy o cieście drożdżowym, jak zwykle należy się uzbroić w cierpliwość, ta się jednak opłaci ponieważ z przygotowanego ciasta wyrośnie olbrzymia baba, która wystarczy na wiele porcji. Farsz babki stanowi mieszanka bakalii. Proporcję oraz gatunki możecie dobierać według swojego gustu. Ja, zgodnie z tradycją włoską, bo takie jest pochodzenie przepisu, użyłam rodzynek, orzechów laskowych, orzechów włoskich, migdałów i skórki cytrynowej. Do farszu należy dodać również masło. Zapewniam Was, że farsz przygotowany według tego przepisu można jeść łyżkami. W smaku farsz przypominał mi nadzienie poznańskich Rogali Marcińskich. Bardzo ciekawa jest również forma ciasta. Najpierw rozwałkowane ciasto zostaje zrolowane w długi rulon, a następnie skręcone w ślimaka. Porcje można odkrawać począwszy od samego środka babki lub można ją kroić rozpoczynając od pierwszego kręgu. Bardzo polecam ten przepis i zapraszam na jego szczegóły.
Przygotowanie ciasta: drożdże rozpuście w mleku. Do dzieży robota dodajcie mąkę, cukier, mleko, jajko i szczyptę soli (1). Używając narzędzia do rozcierania rozpocznijcie wyrabianie ciasta. W razie potrzeby dodajcie odrobinę mleka. Kiedy składniki się połączą, dodajcie miękkie masło oraz skórkę cytrynową (2) (3). Kiedy ciasto zostanie roztarte, w sensie nie będą w nim już widoczne kawałki masła, zamontujcie hak i wyrabiajcie ciasto tak długo aż stanie się jednolite.
Przykryjcie ciasto talerzem i pozostawcie do wyrośnięcia na około 2 godziny (4). W tym czasie dobrze wyrobione ciasto znacznie zwiększy swoją objętość (5). Przygotowanie farszu: rodzynki zalejcie wrzątkiem i pozostawcie je w nim kilka minut. Następnie rodzynki umieśćcie w pojemniki blendera i je rozdrobnijcie (6)
Teraz do masy dodajcie orzechy i migdały i kontynuujcie rozdrabnianie (7) (8) (9).
Farsz uperfumujcie startą skórką cytrynową (10) i dodajcie masło oraz cukier (11). Wymieszajcie wszystkie składniki. W końcowym rezultacie wyjdzie Wam gęsty farsz (12).
Przygotowanie babki: stół oprószcie mąką i rozwałkujcie ciasto na 3-4 mm. Na ciasto połóżcie przygotowany farsz, pamiętając o zachowaniu 2-3 cm pustego marginesu z każdej strony ciasta (13). Ciasto zrolujcie i umieśćcie je w tortownicy wysmarowanej masłem, formując je w kształt muszli ślimaka (14) (15). Ciasto przykryjcie ręcznikiem i pozostawcie do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny.
Po tym czasie wierzch babki posmarujcie rozkłóconym jajkiem i posypcie kryształkami cukru (16) (17). Pieczenie: piekarnik nastawcie na 160 stopni. Babka musi się piec przez 45 minut lub do suchego patyczka. Babka podczas pieczenia sporo urośnie, zatem w razie potrzeby, aby wierzch ciasta zbyt mocno się nie przypiekł, przykryjcie go kawałkiem folii aluminiowej (18).
Cytryny, przed pozyskaniem skórki, sparzcie dwukrotnie gorącą wodą, aby pozbyć się konserwantów.