Wielbicielom pisakowych babek polecam przepis babkę pomarańczową. Przepis należy do kategorii przepisów łatwych. Cechą charakterystyczną piaskowych wypieków jest ciasto składające się z mieszaniny mąki pszennej i mąki ziemniaczanej w stosunku +/- 1:1. Proporcje obu mąk zazwyczaj zależą od rodzinnych tradycji i notatek przechowywanych w starym kajeciku. Do ciasta na piaskową babkę należy dodać tłuszcz w ilości 25% całości masy oraz środki spulchniające w postaci proszku do pieczenia. Ciasto na babkę piaskową zaliczane jest do kategorii ciast biszkoptowych, a to oznacza, że babka pisakowa musi być pieczona w temperaturze identycznej w jakiej piecze się biszkopty, czyli 160-180 stopni.
Babkę piaskową należy uperfumować oraz udekorować. Moja babka piaskowa, tym razem, pachnie i “ wygląda” pomarańczowo, z kolei do dekoracji użyłam białego jak śnieg lukru oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Do wykonania przepisu użyłam min. Mąkę Tortową EXTRA Basia. Zapraszam na jego szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.
Pracę proponuję rozpocząć od roztopienia i wystudzenia masła. Pomarańcza sparzcie przynajmniej 2 razy gorącą wodą. W ten sposób pozbędziecie się konserwantów z pomarańczy. Wyciśnijcie sok z pomarańczy. Możecie również najpierw zetrzeć pomarańczową skórkę, a następnie wycisnąć z pomarańczy sok. Tę metodę bardziej rekomenduję. Jest ona wygodniejsza (1) (2). Do miski wybijcie jajka (3).
Do jaj dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ubijanie jajek, dodając stopniowo cukier, do momentu kiedy masa stanie się jasna napowietrzona (4). W drugiej misce wymieszajcie mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia (5) (6).
Wszystkie sypkie składniki polecam przesiać przez sitko- nigdy dość napowietrzenia mąki (7). Teraz dodajcie składniki suche do masy jajecznej (8). Zredukujcie obroty miksera i kontynuujcie mieszanie do połącznia się składników. Teraz do masy dodajcie przygotowane wcześniej roztopione masło (9),
sok z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową (10) (11). Formę do babki piaskowej wysmarujcie masłem oraz oprószcie tartą bułką (12).
Do tak przygotowanej formy dodajcie ciasto na babkę (13). Pieczenie: nastawicie piekarnik na 160-180 stopni. Babka musi się piec przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjmijcie z formy, dodajcie lukier i na przykład kandyzowaną skórkę pomarańczową (14) (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję