![]() |
Miałam zamrożony aromatyczny domowy wywar mięsny, jeden z takich, który jest przepyszny już sam w sobie. Postanowiłam go wykorzystać do ugotowania barszczu ukraińskiego. Barszcz wyszedł nieopisanie dobry. Przepisów na barszcz ukraiński jest kilka. Moja wersja należy raczej do tych najprostszych, co oznacza, że wszystkie przygotowane i pokrojone składniki wrzucam do garnka, a następnie całość gotuję do miękkości. Zupę doprawiam zawsze na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki dobrze się przegryzą. Aby przygotować barszcz ukraiński należy rozpocząć od przygotowania fasoli ( namoczenie i ugotowanie). Fasola gotuje się bardzo długo, bo około 2 godzin, zatem koniecznym jest, aby ugotować ją wcześniej. Do barszczu ukraińskiego dodaję przesmażoną na złoto cebulę- olej w którym smażyła się cebula tworzy na powierzchni barszczu apetyczne oka. Kluczowym, według mnie, składnikiem barszczu ukraińskiego są suszone grzyby. Grzyby oprócz oczywistego aromatu, który dodadzą zupie, zadbają one również o jej kolor. Zupy gotowane z dodatkiem buraków, proporcjonalnie do czasu gotowania, tracą ciut ze swojego pierwotnego bordowego koloru. Ja rozwiązuje ten problem właśnie przy pomocy ciemnych kapeluszy suszonych leśnych grzybów. Polecam tę metodę.
![]() |
![]() |
![]() |
Tak jak wspomniałam wcześniej, jeśli postanowicie do waszego barszczu ukraińskiego dodać fasolę, musicie ją namoczyć na 8 godzin w zimnej wodzie. Po tym czasie, wymieńcie wodę, dodajcie trochę soli, ugotujcie fasolkę do miękkości i pozostawicie ją do wystudzenia (1). Przygotowanie warzyw: pokrójcie kapustę (2), obierzcie ziemniaki z łupin i pokrójcie je w kostkę (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Surową marchew i buraki obierzcie z łupin i również pokrójcie je w kostkę (4) (5). Zagotujcie wywar i dodajcie do niego wszystkie przygotowane warzywa: ziemniaki (6),
![]() |
![]() |
![]() |
marchew (7), kapustę (8) oraz buraki (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Na oleju podsmażcie pokrojoną w kosteczkę cebulę i dodajcie ją również do barszczu (10). Suszone grzyby opłuczcie pod bieżącą wodą i dodajcie do zupy (11). Całość gotujcie pod przykryciem przez około 30-45 minut, czyli do momentu kiedy warzywa będą miękkie. Następnie dodajcie ugotowaną fasolę (12). Niektórzy dodają do barszczu również wodę w której gotowała się fasola.
![]() |
![]() |
![]() |
Przyprawianie barszczu. Smak barszczu świetnie podkręci przecier pomidorowy (13), sok z cytryny (14) oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (15). Jeśli tak jak ja do przygotowania barszczu wykorzystacie domowy, pełen przypraw i ziół wywar mięsny, to w zasadzie żadne inne przyprawy nie będą Wam potrzebne do przygotowania smacznej zupy. Przepis jak przygotować wywar mięsny znajduje się TUTAJ.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję