PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Barszcz wigilijny

Czysty barszcz wigilijny na zakwasie z buraków
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 6
 
Przeczytaj również: Spaghetti alla Puttanesca- Kuchnia włoska

To prawdziwa przyjemność raz w roku ugotować taki barszcz, a biorąc pod uwagę, że jest to barszcz wigilijny, to nawet podwójna przyjemność. Ugotowanie tradycyjnego barszczu wigilijnego zamyka się w czasie 1 godziny, ale już tradycyjna procedura jego przygotowania zajmuje czas około dwóch tygodni, ponieważ potrzebny jest zakwas z buraków. Szczegółową instrukcję - jak wykonać zakwas, została zademonstrowana w TYM przepisie. To jeszcze nie wszystko. Jeśli ktoś pamięta i ma czas, aby jesienią wyskoczyć do lasu, względnie na ryneczek aby nabyć i potem ususzyć grzybki, to już będzie optymalnie. Tak przygotowany barszcz będzie niepowtarzalny i będzie smakować wprost proporcjonalnie do włożonego w niego trudu. Jako ciekawostkę należy traktować fakt, że menu tradycyjnej polskiej katolickiej Wigilii Bożego Narodzenia, od 2003 nie wymaga, jedynie zaleca post jakościowy (bezmięsny) co oznacza, że dopuszczalnym jest przygotowanie wigilijnego barszczu na bazie wywaru przygotowanego na przykład z dodatkiem wędzonki. Czerwonemu barszczowi, podanemu w czasie wigilijnej wieczerzy towarzyszą zazwyczaj uszka z grzybami. Czysty barszcz, podany tak ad hoc w świątecznym kubku do każdego posiłku, podtrzymuje świąteczną atmosferę, a jeśli jest bardzo zimno, skutecznie rozgrzewa. Pysznie

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Podstawą wigilijnego barszczu wigilijnego jest wywar grzybowy oraz wywar warzywny. Zacznijcie pracę od przygotowania wywaru grzybowego. W celu przygotowania wywaru grzybowego należy suszone grzyby najpierw opłukać pod bieżącą zimną wodą, w ten sposób grzyby zostaną oczyszczone z zabrudzeń. Następnie dodajcie do grzybów pół litra gorącej wody i pozostawcie je w wodzie na pół godziny (1). Grzyby należy gotować przez około 15-20 minut w wodzie w której były namoczone (2). Po ugotowaniu, wywar grzybowy oddzielcie od grzybów (3).

Przygotowanie wywaru warzywnego. Wszystkie warzywa oczyśćcie z łupin; buraki najlepiej jeśli pokroicie na kawałeczki (4). Pozostałą wodę ( 1,5 l) zagotujcie i dodajcie oczyszczoną włoszczyznę (5) (6).

Dodajcie również ząbki czosnku (7) i pamiętajcie o przyprawach, czyli o liściach laurowych, zielu angielskim i ziarenkach pieprzu (8). Dodajcie również buraki (9). Do smaku dodajcie sól.

Barszcz musi się teraz gotować przez 30-40 minut (10). Po tym czasie oddzielcie wywar od warzyw (11) i połączcie wywar warzywny z wywarem z grzybów (12).

Dla smaku dodajcie wino (13) oraz zakwas buraczany (14). Od tego momentu, czyli od dodania zakwasu, barszcz można podgrzewać, ale nie możecie już go zagotowywać, w przeciwnym wypadku barszcz starci klarowność. Na koniec barszcz należy doprawić do smaku. Z pewnością przyda się Wam pieprz, sól, sok z cytryny, suszony majeranek. Wielbiciele czosnkowej nuty obowiązkowo muszą dodać dodatkowy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 


Aby smaki się przegryzły, polecam przygotować barszcz przynajmniej jeden dzień przed jego podaniem. Jeśli chcecie, aby barszcz był idealnie czysty należy go rozlewać do talerzy lub do kubków przez sitko.
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE