PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-05-27

Befsztyk Tatarski- Tatar

Befsztyk Tatarski- Tatar
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Kostka piernikowa z powidłami

Befsztyk tatarski nazywany również Tatarem, to danie z kategorii mięsnych przystawek. Tatara wykonuje się z mielonego lub drobno siekanego chudego kawałka mięsa wołowego najlepszej kategorii. Najbardziej do zrobienia befsztyku nadaje się polędwica wołowa.
Przepisów na befsztyk tatarski jest mnóstwo.
Sprawą najważniejszą jest to, aby mięso było znakomicie przyprawione. W zależności od upodobań kucharza czy tradycji domowej dodaje się różne rodzaje przypraw i dodatków. Najpopularniejsze z nich to min sól, pieprz, cebula, ogórek kiszony, oliwa, sok z cytryny, ocet balsamiczny i marynowane grzyby. Obowiązkowym dodatkiem do tatara jest świeżutkie kurze jajko, które łączy całość i nadaje przystawce kremową konsystencję. Moim zdaniem tatar najlepiej smakuje jeśli podawany jest schłodzony. 
Dobierając ilości przypraw i dodatków należy kierować się własnym smakiem. Zapraszam na mój przepis na befsztyk tatarski. Pychotka heart

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Do mielonego lub posiekanego mięsa dodajcie kapinkę oliwy oraz sok z cytryny, który sparzy mięso oraz wyostrzy jego smak (1) (2). Do smaku dodajcie również kapinkę ulubionej musztardy (3).

Jeszcze tylko sól, pieprz i natka zielonej pietruszki do smaku i będzie można składać tatar (4) (5). Do podania tatara przydatne są pierścienie, szczególnie jeśli wasza wyobraźnia podpowiada Wam zrobić już nawet nie tatar, ale “tartaczną” konstrukcję wink Tak więc po usadowieniu na talerzu pierścienia dodajcie przyprawione mięso i równo je ułóżcie. Teraz po kolei dodawajcie wyselekcjonowane dodatki. Ja wybrałam min. siekane kapary (6).

Drugie kółko przygotowałam z siekanej cebuli (7), a ostatnie z kiszonego górka (8). Na środku pozostawiałam miejsce w sam raz na żółtko (9). Na koniec wystarczy zdjąć pierścień u dodać końcową dekorację. Wybrałam ocet kremu balsamicznego oraz duże kapary. Oto mój befsztyk Tatarski- Tatar.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Do tatara podaję się wyśmienitą bagietkę. W wolnym czasie zerknijcie na mój przepis.
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE