Proponuję dziś przepis na białą kiełbasę w sosie chrzanowym. Jest to klasyczne połącznie. W mojej wersji przepis łączy elementy kuchnie włoskiej i polskiej jest to naprawdę wielkie WOW ! Do przygotowania przepisu użyłam cieniutkie laseczki białej surowej kiełbasy. Kiełbasę usmażyłam, a pozostały po smażeniu tłuszcz zdeglasowałam kapinką białego wina, a następnie dodałam wywar wołowy, kwaśną, gęstą śmietanę i chrzan. Sos zredukowałam i dosmaczyłam do smaku.
Danie podałam z ziemniakami smażonymi na szybko, tym razem uperfumowanymi tymiankiem. Naprawdę głaskałam się po brzuszku. Przepis bardzo polecam. Jest łatwy i wyjątkowo smaczny. Moim zdaniem przypadnie każdemu do gustu. Zapraszam na szczegóły.
Przygotujcie wywar. Na patelnię dodajcie czosnek oraz oliwę, a kiedy ta stanie się gorąca dodajcie również kiełbasę (1). Choć przed smażeniem wykonałam mnóstwo dziur w kiełbasie, zawsze podczas smażenia, ma się wrażenie, że trzeba jeszcze kilka dziurek wykonać (2). Usmażcie kiełbasę z każdej strony, a następnie dodajcie wino, które zdeglasuje patelnię – czyli pozbiera smaki (3).
Teraz dodajcie liść laurowy i pierwszą porcję wywaru (4) (5). Poczekajcie, aby wywar się lekko wygotował. Wtedy dodajcie następną porcję. Dzięki temu sos będzie esencjonalny. Śmietanę zmieszajcie z 2-3 łyżkami wywaru oraz chrzanem (6).
Całość dodajcie na patelnię (7). Sos zredukujcie do pożądanej konsystencji i doprawcie do smaku solą i pieprzem (8) (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję