![]() |
Wyznaję zasadę, że przepisy na białą kiełbasę to nie tylko na Wielkanoc i nie tylko na parzoną kiełbasę z chrzanem. Wykorzystując surową białą kiełbasę można według tego przepisu wykonać przepyszne danie, coś na kształt gulaszu, w którym biała kiełbasa w sosie pomidorowym, z grzybami, z cebulą, z czosnkiem, liściem laurowym staje się zjawiskowo pyszna. Do przepisu w wersji na bogato, dla aromatu, warto dodać kapinkę czerwonego wytrawnego wina. Dla wykonania przepisu z białej kiełbasy zostały użyte dwa rodzaje grzybów- pieczarki oraz leśne suszone grzyby. Garść suszonych grzybów wraz z wodą, w której grzyby się moczyły, bardzo polecam dodać do sosu. Dzięki leśnym grzybom aromat sosu staje się po prostu obłędny. Przygotowanie przepisu składa się 4 etapów:
Piąty, najprzyjemniejszy etap, to oczywiście konsumpcja.
![]() |
![]() |
![]() |
Aby przygotować przepis na białą kiełbasę w sosie pomidorowym z grzybami, rozpocznijcie od przygotowania bazy z grzybowej. W tym celu najpierw namoczcie suszone grzyby w 250 ml gorącej wody i pozostawcie na pół godziny. Następnie oczyśćcie pieczarki i pokrójcie je na plasterki (1). Na patelnię dodajcie połowę ilości oleju, czosnek i pieczarki i całość przesmażcie (2). Do pieczarek dodajcie, wcześniej namoczone, suszone grzyby (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie również wodę w której moczyły się suszone grzyby (4). Bazę grzybową doprawcie solą oraz pieprzem i duście pod przykryciem przez 15 minut (5). Kiełbasę nakłujcie na całej powierzchni wykałaczką lub widelcem (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Następnie pokrójcie kiełbasę na 3-4 cm kawałki (7) i przesmażcie je na pozostałej ilości oleju (8). Po usmażeniu, kiełbasę usuńcie z patelni, a na pozostałym tłuszczu zeszklijcie pokrojoną w kostkę cebulę (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Dla aromatu dodajcie czerwone wino (10) i poczekajcie, aż odparuje, wtedy dodajcie pomidory (11) i poczekajcie, aż sos się zredukuje. Teraz do sosu włóżcie usmażoną wcześniej białą kiełbasę (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie liście laurowe (13) i gotujcie pod przykryciem przez kilka minut, a następnie dodajcie również przygotowaną wcześniej bazę grzybową (14). Na koniec pozostaje tylko sprawdzić smak i ewentualnie danie doprawić (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Oferta handlowa obejmuje wiele marek białej surowej kiełbasy jest zatem w czym wybierać. Dokonując zakupu najlepiej kierować się zasadą: najkrótsza lista składników, ilość mięsa w kiełbasie oraz wygląd ogólny białej kiełbasy.