Dziś zapraszam Was na oryginalny koreański przepis na Białe Kimchi ( wym. kimći)
Co to jest kimchi?
Otóż kimchi to kiszona kapusta pekińska z warzywami. Kiszenie przebiega w specjalnie przygotowanym sosie/ marynacie i z uwagi na jego skład i kolor - kimchi dzielimy na 2 rodzaje: czerwone i białe. Czerwone kimchi jest pikantne; jego przygotowanie wymaga użycia specyficznych dla kuchni koreańskiej przypraw. Z kolei białe kimchi jest łagodne i zrobicie je z powszechnie dostępnych składników.
Jak smakuje białe kimchi?
Smak kimchi determinuje sos/ marynata w której skład wchodzi min. czosnek, cebula, imbir i jabłka. Na pewno obecna w smaku nuta imbiru odróżnia kimchi od naszej kiszonej kapusty.
Jak konsumować kimchi?
Kimchi służy jako przystawka do dań obiadowych, podobnie jak w Polsce surówka z kiszonej kapusty. Miałam okazje konsumować liście kimchi smażone w tempurze. Muszę napisać, że to mi bardzo smakowało- bierzesz do ust kawałek czegoś smażonego ( nie wiedziałam, że wnętrze to kimchi), gryziesz i czujesz na języku eksplozje aromatu. Po prostu cudowne!
Do wykonania przepisu kierowałam się instrukcjami Wioli, która mieszka i gotuje w Korei. Polecam i zapraszam na szczegóły przepisu:
Kapustę pekińską przekrójcie wzdłuż na 4-8 części, opłuczcie ją wodą i natrzyjcie liście solą (1) (2). Dzięki wodzie sól przyklei się do liści. Kapustę pozostawcie na 2-4 godziny aby "zwiędła" Następnie bardo dokładnie wypłuczcie kapustę aby pozbyć się soli (3). Naprawdę należy przyłożyć się do tego etapu w przeciwnym razie kimchi wyjdzie zbyt słone.
Przygotowanie sosu/ marynaty: zagotujcie wodę i kiedy wystygnie dodajcie do niej sól. Warzywa obierzcie z łupin, pokrójcie na mniejsze kawałki i zmiksujcie w blenderze. Czosnek przed miksowaniem zmiażdżcie w prasce (4) (5) (6).
Zmiksowane warzywa dodajcie do osolonej wody (7). Marchew obierzcie i pokrójcie w słupki. Szczypior pokrójcie na ok. 3-4 cm kawałki. Cebulki nie będą potrzebne. Rzodkiewki pokrójcie na kawałeczki. Tak przygotowane warzywa wymieszajcie (8) (9)
i przełóżcie nimi liście kapusty (10). "Faszerowane" kawałki kapusty pekińskiej ciasno ułóżcie w garnku/ półmisku/ słoiku i dodajcie przygotowaną marynatę (11) (12)
Warzywa muszą być przykryte marynatą (13). Kimchi przykryjcie pokrywką (14). Kiszenie: 2-4 dni w temperaturze pokojowej, następnie przechowywanie w lodówce nawet do kilku miesięcy pod warunkiem, że kapusta przykryta jest marynatą. Przed konsumpcję kapustę pokrójcie na mniejsze kawałki (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję