Dziś menu imprezowe czyli bigos w cieście francuskim. Jeśli planujecie spotkanie ze znajomymi, macie w zamrażalniku bigos i jeśli chcielibyście go twórczo i pożytecznie wykorzystać- nie wahajcie się użyć tego przepisu. Przekąska w postaci ślimaczków ozdobionych świeżym szczypiorkiem to drugie życie dla bigosu, i która spotka się z uznaniem biesiadników. Przepis jest absolutnie łatwy i szybki do wykonania pod warunkiem oczywiście, że dysponujecie nadwyżką domowego bigosu. Sadzę, że po świętach czy innych rodzinnych uroczystościach trochę bigosu zawsze pozostanie i to jest ten moment, aby go znów wykorzystać. A może macie jeszcze w zamrażalniku nadwyżkę świątecznej kapusty? Zróbcie kapuśniaczki Przepis na kapuśniaczki na stronie Tapenda znajdziecie się TUTAJ. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis.
Rozwińcie rulon ciasta francuskiego. Papieru nie wyrzucajcie. Na cieście ułóżcie warstwę bigosu zachowując pusty margines na górze lub na dole ciasta, co pozwoli na sklejenie ciasta (1). Zrolujcie ciasto wzdłuż krótszej krawędzi (2) (3).
Rulon pokrójcie na około 3 centymetrowe kawałki i ułóżcie na blasze wyłożonej papierem, w którym było zapakowane ciasto francuskie (4) (5). Wybijcie jajko i rozkłóćcie je przy pomocy widelca (6).
Teraz każdy kawałek posmarujcie jajkiem (7) i oprószcie częścią poszatkowanego szczypiorku (8). Nastawcie piekarnik na 180 stopni (9). Przekąska musi się piec przez około pół godziny lub do momentu kiedy ciasto francuskie zrobi się złote. Gotową przekąskę posypcie resztą szczypiorku i częstujcie swoich gości.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję