Sezon na szparagi nie jest długi. Owszem szparagi można zamrozić, aby cieszyć się nimi później, jednak szparagi smakują najlepiej wiosną. Przepis na bitki drobiowe stanowi kompozycję złożoną z piersi z kurczaka oraz zielonych szparagów, a wszystko podane zostaje w lekkim sosie. Danie opiera się na klasycznych i sprawdzonych składnikach. Tak więc drób został uperfumowany tymiankiem i skórką z cytryny, z kolei sos został wykonany na bazie aromatycznego wywaru warzywnego, którego smak został lekko podkręcony białym winem. Sos tylko bardzo delikatnie został zagęszczony odrobiną mąki i stał się fantastycznym tłem dla delikatnych bitek wykonanych z piersi kurczaka oraz świeżych, zielonych i chrupkich szparagów, które wybrzmiały w tym daniu całym swoim jestestwem. Jestem naprawdę bardzo zadowolona z tego wiosennego przepisu.
Aby przygotować bitki drobiowe, piersi z kurczaka musicie umyć, oczyścić i pokroić na centymetrowe kotleciki. Jeśli kotleciki mają posiadać małą średnicę, najlepiej pierś pokroić prostopadle (1). Następnie wszystkie kotleciki lekko rozbijcie przy pomocy młotka kuchennego (2) (3).
Najsmaczniejszą częścią szparaga jest jego czubek oraz górna część łodygi. Dolną część łodygi, najczęściej zdrewniałą odłamcie. Przy pomocy obieraczki ściągnijcie skórkę z każdego szparaga (4). Tak przygotowane szparagi dodajcie do osolonego wrzątku i gotujcie przez 6 minut (5). Zanim dodacie ugotowane szparagi do dania głównego w pierwszej kolejności musicie skrócić ich długość (6).
Następnie wszystkie kawałki szparagów przetnijcie wzdłuż (7). Na patelni rozgrzejcie oliwę i usmażcie przygotowane bitki drobiowe (8). Do smaku dodajcie mielony pieprz oraz sól (9).
Usmażcie mięso z obu stron na ostrym ogniu tak, aby bitki się zarumieniły (10). Dodajcie wino (11) i poczekajcie aż odparuje. W czasie, kiedy wino odparowuje, dodajcie świeżo startą skórkę z cytryny (12).
Następnie dodajcie część bulionu warzywnego (13). Całość powoli duście. Dodajcie tymianek (14). Możecie użyć tylko listki lub całe gałązki. Do pozostałej części bulionu warzywnego dodajcie mąkę i całość rozmieszajcie, aby nie pozostały grudki (15).
Zagęszczony wywar warzywny wlejcie na patelnię (16) i zagotujcie oraz dodajcie przygotowane wcześniej szparagi (17). Gotujcie jeszcze chwileczkę do połączenia się wszystkich składników oraz do otrzymania pożądanej konsystencji sosu. Bitki podawajcie ze szparagami i uzyskanym sosem (18).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję