![]() |
Proponuję Wam przepis na duszone bitki wieprzowe w sosie z lekką nutą cytrynową złamaną aromatem rozmarynu. Zamiast rozmarynu polecam użyć tymianek, który cytryna również kocha. Do przygotowania dania użyłam schabu, który pokroiłam w plastry, rozbiłam młotkiem, obtoczyłam w mące, krótko smażyłam, a następnie udusiłam do miękkości. Sos jest wypadkową połączenia tłuszczu który powstał podczas smażenia, wywaru drobiowego ( można użyć również wywar warzywny lub wołowy), soku z cytryny oraz ziół. Sos odpowiednio zredukowany nabiera kremowej konsystencji, który staje się znakomitym towarzystwem dla mięciutkich bitek. Danie podałam ze smażonymi pieczarkami, polecam również ryż ugotowany na sypko z dodatkiem mielonego pieprzu. Sądzę, że będzie Wam smakować. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania wywaru. Schab pokrójcie w plastry, rozbijcie je młotkiem na grubość 3-4 mm i obtoczcie je w mące (1). Nadmiar mąki usuńcie. Na patelni rozgrzejcie tłuszcz, dodajcie masło i krótko przesmażcie z obu stron bitki. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (2) (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie pierwszą porcję wywaru. Kiedy ten lekko wyparuje dodajcie następną porcję (4). Patelnię przykryjcie pokrywką i duście mięso do miękkości. Zajmie Wam to około 20-30 minut (5). W razie konieczności dodajcie wywar lub wodę. W tym czasie wyciśnijcie sok z cytryny i dodajcie do niego mąkę i odrobinę gorącego wywaru. Całość wymieszajcie (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Kiedy bitki będą mięciutkie wyjmijcie je z patelni i dodajcie przygotowany zagęszczacz, najlepiej przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek (7). Dodajcie gałązkę rozmarynu (8); dla smaku możecie dodać również kapinkę białego wina. Sos dokładnie wymieszajcie i dodajcie uduszone bitki wieprzowe (9). Teraz wykonajcie ostateczną redukcję sosu do pożądanej konsystencji. W razie potrzeby sos doprawcie solą i pieprzem.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję