![]() |
Polecam przepis na bitki wołowe w sosie z kaparami. Do przygotowania dania potrzebna będzie wołowina. W zależności z jakiej części tuszy wołowej będziecie wykonywać bitki, czas ich duszenia będzie się relatywnie różnił. Jeśli zależy Wam na czasie polecam na przykład wykorzystać rostbef.
Sos wykonany według tego przepisu ma maślany posmak przełamany jednak jest przez wyraziste w smaku kapary oraz kapinkę octu.
Przepis jest bardzo łatwy do wykonania i sądzę, że jeśli się na niego dobrze nasadzicie to będziecie z niego bardzo zadowoleni. Polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Mięso cieniutko rozbijcie (1). Następnie wypanierujcie je w mące i usuńcie jej nadmiar (2). Na patelni rozgrzejcie masło i olej (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Usmażcie bitki z każdej strony, do smaku dodajcie mielony pieprz (4) (5) (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie sól oraz wodę (7) (8). Przykryjcie patelnię pokrywką i duście bitki do miękkości (9). W razie potrzeby dodajcie wodę.
![]() |
![]() |
![]() |
Kiedy mięso będzie już miękkie dodajcie kapary (10) oraz ocet (11). Gotujcie bitki jeszcze przez chwilę, dodając w tym czasie natkę pokrojonej pietruszki (12). Gotowe bitki podawajcie z utworzonym sosem i kaparami.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję