Boeuf Strogonow to danie należące do rosyjskiej tradycji kulinarnej. Danie powstało w XIX w. Strogonow to połączenie min. polędwicy, cebuli i pieczarek. Całość scala dodatek kwaśnej śmietany. Nie ma pewności jak naprawdę wyglądał oryginalny przepis na Strogonowa. Jedna z legend przypisuje autorstwo przepisu francuskiemu szefowi kuchni, który przygotował danie z polędwicy dla hrabiego Aleksandra Strogonowa. Danie było połączniem francuskiej tradycji kulinarnej ( szybko smażona lub grillowana polędwica) z rosyjskim sznytem.
Przepis na Strogonowa pierwszy raz opuplikowano w 1871. Według tego oryginalnego przepisu z epoki polędwicę należało pokroić w kostkę (zamiast w paski), oprószyć mąką, dodać musztardę i wywar. Przepis pomija cebulę oraz pieczarki.
Strogonow stał się sławny na całym świecie. Danie przypominające gulasz, w odróżnieniu od niego, wykonuje się bardzo szybko. Być może mieliście okazję uczestniczyć w rytuarze przygotowywania Strogonowa na żywo. Zawodowi kucharze potrafią zrobić z tego przepisu fajny SHOW. To zasługa szlachetnego kawałka mięsa jakim jest polędwica, które jest stworzone do krótkiej obróbki termicznej oraz pieczarek, które podobnie jak borowiki nie wymagają praktycznie żadnej obróbki. Przepis na Strogonowa dedykowany jest wielbicielom na dania mięsne. Tradycyjnie Strogonowa podaje się z ryżem lub makaronem. Ja wybrałam kaszę gryczaną. Ot taka moja zachciewajka. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu na Strogonowa.
Rozpocznijcie przygotowanie przepisu na Strogonowa od przygotowania wywaru, pokrojenia polędwicy i oprószenia jej mąką. Następnie na patelnię dodajcie oliwę oraz pokrojoną cebulę z szalotką (1) (2). Całość duście przez kilka minut, aby warzywa zmiękły. Teraz dodajcie pokrojone w cząstki pieczarki (3).
Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (4) (5). Kiedy zawartość tej patelni dochodzi, na drugą patelnię dodajcie oliwę oraz masło (6).
Teraz dodajcie polędwicę (7). Całość przesmażcie ze wszystkich stron na ostrym ogniu przez kilka chwil (8). Flambirownie: dodatkowego smaku doda kapinka wódki, która pozbiera smaki z patelni (9). Opary alkoholu naprawdę bardzo szybko łapią temperaturę i zamieniają się w żywy ogień. Zachowajcie ostrożność. Osobom, które pierwszy raz dodają alkohol na patelnię, polecam wyłącznie gazu. Po ponownym włączeniu wystarczy przechylić patelnię, aby zawartość patelni się zapaliła.
Poczekajcie aż płomień zgaśnie (10). Zawartość patelni dodajcie do cebuli i pieczarek (11). Dodajcie pomidory (12)
oraz wywar (13). Całość szybko zredukujcie. Na koniec dodajcie śmietanę, musztardę oraz pierz i sól do smaku (14) (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję