![]() |
Z cyklu letnie menu przedstawiam Wam przepis na brokuły z ziemniakami z patelni. Przepis jest łatwiutki, zawiera ograniczoną ilość składników, czyli jest idealny, aby go przygotować na letni obiad lub kolację. Do brokułów z ziemniakami z patelni polecam podać zimną maślankę lub kefir. Jeśli wolicie możecie również podać kieliszek czerwonego wina. W każdej opcji będzie smacznie.
W przepisie znajdziecie również cudowny składnik w postaci kawałków wędzonego boczku. Podsmażony boczek na cebulce nadaje daniu wspaniały aromat. Przepis jest intuicyjny. Podane w przepisie składniki podane są orientacyjnie. Przepis bardzo polecam. Będziecie nim ukontentowani. Zapraszam na jego szczegóły.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie przepisu rozpocznijcie od ubrania z łupin ziemniaków, pokrojenia ich w kostkę i ugotowania do miękkości. Brokuł podzielcie na różyczki i ugotujcie go w osolonej wodzie. Na patelnię dodajcie oliwę i pokrojoną w kostkę cebulę (1). Duście cebulę na wolnym ogniu aż stanie się szklista. Teraz dodajcie wędzony boczek i smażcie go aż apetycznie się zarumieni (2). Teraz dodajcie ugotowane ziemniaki (3)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz ugotowany brokuł (4). Całość wymieszajcie. W razie potrzeby dodajcie oliwę. Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (5). Na samym końcu zawartość patelni prószcie tartą bułkę i znów całość wymieszajcie (6). Brokuły z ziemniakami z patelni są gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję