![]() |
Zapraszam na sezonowy przepis- brownie z wiśniami. Czekoladowe brownie z wiśniami to małżeństwo idealne. Deser jest dobry zaraz po wyjęciu z piekarnika- osobiście wykonałam testy. To był piękny wieczór. Bardzo dobrą wiadomością jest również to, że na drugi dzień deser wydał mi się jeszcze lepszy- znów osobiście powtórzyłam testy i znów było pięknie, choć sumienie mnie trochę gryzło po tych testach. Istne czekoladowe szaleństwo. Pycha, dobre, cudowne, po prostu brak słów.
Wracając do przepisu na brownie z wiśniami. Przepis jest łatwiutki i każdemu się uda. Najwięcej czasu zabrało mi pozbywanie się pestek z wiśni. Ten jednak, kto dysponuje maszynką do drylowania, cała operacja zabierze klika minut. Gotowe brownie ozdobiłam polewą czekoladą, którą wykonałam z śmietany i deserowej czekolady. Traktujcie tę propozycję jako opcję. Do ciasta dodałam 1 łyżkę mąki pszennej. W wersji bezglutenowej wystarczy dodać mąkę bez glutenu. Z podanych w przepisie ilości składników zrobiłam brownie w formie o wymiarze 27 x 21 cm Jeśli potrzebujcie zrobić więcej lub mniej deseru koniecznie zajrzyjcie do artykułu traktującego o przelicznikach form. Dzięki zawartych w nim instrukcji wszytko szybko przeliczycie do form, które posiadacie w domu oraz do ilości deseru, które potrzebujcie.
![]() |
![]() |
![]() |
Do rozpuszczonego masła dodajcie rozpuszczoną czekoladę. Całość wymieszajcie łyżką do połączenia się składników (1). Do dzieży robota dodajcie jajka, żółtko oraz szczyptę soli (2). Jajka ubijajcie przy pomocy rózgi ( szybkie obroty), dodając stopniowo cukier (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Do ubitej i napowietrzonej masy dodajcie mieszaninę czekolady oraz masła. Wlewajcie ją po krawędzi naczynia (4). Teraz dodajcie kakao oraz mąkę. Całość wymieszajcie łyżką do jednolitej masy (5) (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Formę wysmarujcie masłem i wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Dodajcie przygotowane ciasto (7) (8). Do ciasta wciśnijcie wydrążone wiśnie (9). Pieczenie: ciasto musi się piec przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Zarówno czekoladę jak i masło możecie rozpuścić w kuchence mikrofalowej, alternatywnie rozpuście oba składniki w kąpieli wodnej ( w naczyniu nad parą)