Dziś proponuję Wam bułeczki z pieczarkami i soczewicą. Przepis polecam jako menu imprezowe lub piknikowe. Bułeczki zostały wykonane z ciasta drożdżowego wg procedury robienia pizzy, z kolei farsz to min. pieczarki, czerwona soczewica, passata pomidorowa i aromatyczne przyprawy. Bułeczki smakują obłędnie i tak samo już pachną podczas pieczenia.
Zaletą czerwonej soczewicy jest to, że ten gatunek nie wymaga uprzedniego namaczania, również czas jej gotowania jest bardzo krótki, bo to tylko około 20-30 minut.
Zapraszam serdecznie na szczegóły tego łatwego przepisu- każdy da radę wykonać takie fantastyczne pieczywo- gwarantuję. Do wykonania tego przepisu uzyłam min. Mąkę Extra Wypiek Basia. Zapraszam również na FILM z realizacji tego przepisu.
Ciasto na bułeczki: do przesianej mąki dodajcie sól, cukier, oliwę (1) (2) (3)
oraz drożdże rozpuszczone w letniej wodzie (4). Składniki najpierw wymieszajcie w misce ręką, a następnie wszystko wyłóżcie na stolnicę, wyróbcie elastyczne ciasto (5), przykryjcie je ściereczką i pozostawcie do wyrośnięcia na 60 minut. W tym czasie przygotujcie farsz: do oleju dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone pieczarki (6). Pieczarki jeśli mają ładną skórkę możecie jej nie obierać. Składniki przesmażcie, aż cebula stanie się szklista.
Ziarna soczewicy wypłuczcie pod bieżącą wodą i dodajcie je na patelnię (7). Dodajcie pozostałe składniki na farsz (8). Całość wymieszajcie, przykryjcie pokrywką i duście do momentu kiedy soczewica stanie się miękka. W razie konieczności dodajcie odrobinę wody. Wyrośnięte ciasto podzielcie na pół, obie części rozwałkujcie na ok. 3 mm, wyłóżcie na ciasto farsz i rozsmarujcie je na całej jego powierzchni zachowując marginesy przy krawędziach (9).
Ciasto zrolujcie, pokrójcie na bułeczki i ułóżcie na blasze pokrytej papierem do pieczenia (10). Bułeczki przykryjcie ściereczką i pozostawcie do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie przy pomocy żyletki lub ostrego noża wykonajcie nacięcia i każdą bułeczkę posmarujcie rozkłóconym z mlekiem jajkiem (11) i prószcie je sezamem (12). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 200 stopni. Bułeczki muszą się piec przez 20 minut.