Proponuję Wam przepis na bułki i jestem pewna, że go polubicie. Ostatnimi czasy sama go już niejednokrotnie robiłam. Przepis cenię za jego prostotę i funkcjonalność- a jest tak, że wieczorem dodaję wszystkie składniki do miski, mieszam je ręką do połączenia się składników, przykrywam talerzem i idę spać. Rano tylko dzielę ciasto na bułki i po ostatnim wyrośnięciu i upieczeniu mamy bułki na śniadanie.
W przepisie wykorzystuję się tylko TYLKO 1-2 gramy świeżych drożdży. Można użyć również drożdży suszonych, ale musielibyście posłużyć się wagą aptekarską, bo jak pamiętacie 7 g suszonych drożdży równa się 25 g drożdży świeżych. Do bułek dodałam 1 płaską łyżeczkę suszonych ziół prowansalskich, to ostatnio mój ulubiony dodatek do tych bułeczek. Przepis serdecznie polecam i zapraszam na jego szczegóły.
Przygotujcie wszystkie składniki. Do wody dodajcie drożdże i ją wymieszajcie do rozpuszczenia się drożdży. Wszystkie składniki dodajcie do miski (1). Ręką wymieszajcie ciasto do połączenia się składników (2). Ciasto będzie trochę klejące. Miskę przykryjcie talerzem i pozostawcie ciasto na całą noc 8-10 h. Ciasto po wyrośnięciu (3).
Ciasto wyłóżcie na stolnicę i podzielcie na +/- 50-70 g kawałki i uformujcie bułki. Na tym etapie przyda Wam się trochę mąki, aby “osuszać” ręce (4) (5) (6).
Bułki umieśćcie na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia (7). Bułki przykryjcie ręcznikiem i pozostawcie na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie możecie je naciąć i skropić wodą ( opcja) (8). Pieczenie: włóżcie bułki do nagrzanego piekarnika 230 stopni BEZ termoobiego, środkowa półka. Bułki muszę się piec 20 minut (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję