Przedstawiam Wam bardzo dobry przepis na buraczki na zimę czy w ogóle na cały rok. Przepis otrzymałam od mojej mamy, ona z kolei od swojej koleżanki. Przepis jest wiekowy i sprawdzony przez mnóstwo ludzi. Mnie buraczki przygotowane w ten sposób bardzo smakują, są wyraziste w smaku, wyśmienicie sprawdzają się jako przystawka do obiadu; dobrze też się je wyjada prosto ze słoiczka.
Ilość podanych w przepisie składników przeznaczona jest do przetworzenia 3 kg buraków. Ilości oczywiście można podzielić czy pomnożyć- wszystko według Waszych potrzeb. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Buraczki ugotujcie w łupienie do miękkości. Obierzcie łupiny i buraki zetrzyjcie na dużych oczkach tarki. Przygotowanie zalewy: cebulę pokrójcie w kostkę, czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie wzdłuż. Wszystkie składniki na zalewę umieśćcie w garnku, zagotujcie i pozostawcie ją do wystudzenia. Tak przygotowaną zalewę dodajcie do startych burków, całość wymieszajcie i pozostawcie na 12 godzin. Po tym czasie buraczki przełóżcie do wyparzonych słoiczków i zagotucjcie ( 10 minut). Ewentualną nadwyżkę soku z buraków można wykorzystać do doprawiania barszczu.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję