![]() |
Wśród buraczanych przystawek tarte buraczki doprawione tartym chrzanem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną cukru, stanowią u nas najpopularniejszy dodatek do obiadu. Przygotowuję w ten sposób buraki nie tylko wtedy, kiedy na stole pojawiają się ziemniaki, kotlety schabowe, kotlety mielone czy sztuka gotowanego lub pieczonego mięsa, ale obowiązkowo tarte buraki w takiej postaci muszą u mnie być również wtedy, kiedy przygotowuję na obiad lub kolację panierowany ser Camembert. Być może kogoś zdziwiło dlaczego to właśnie buraczki łączę z serem Camembert, zamiast modnej konfitury z żurawiny. Odpowiedzi są dwie. Przede wszystkim nie przepadam za słodkimi posiłkami, w sensie obiadu czy kolacji, a poza tym buraczki według tego przepisu są całkowicie FIT. Zachęcam do skorzystania z tej wersji przepisu na buraczki z chrzanem. Dobrze doprawione buraki smakują wybornie.
![]() |
![]() |
![]() |
Buraczki ugotujcie w łupinie. Kiedy buraki będą zimne, obierzcie je z łupin (1). Zatrzyjcie buraki na tarce (2). Do smaku dodajcie mielony pieprz (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie sól (4) oraz chrzan do smaku (5). Wyciśnijcie sok z cytryny i dodajcie go również do buraków (6)
![]() |
![]() |
![]() |
Wszystkie składniki wymieszajcie (7) i jeszcze raz spróbujcie, jeśli to konieczne dodajcie do smaku trochę cukru (8). Gotowe buraki z chrzanem i kotletem mielonym (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję