Tradycyjny przepis na cannelloni z sosem bolońskim jest niemalże kalką przepisu na tradycyjne lasagne. Składniki przepisu są bardzo zbliżone: czyli sos boloński, sos beszamelowy oraz pasta. W tej ostatniej kwestii zasadnicza różnica polega na tym, że do wykonania lasagne wykorzystuje się płaty makaronu, z kolei aby zrobić cannelloni wykorzystuje makaron w postaci dużych rurek. W każdym przypadku można użyć makaronu gotowego lub makaronu domowej produkcji. Tym razem użyłam gotowych rurek.
Farsz do cannelloni wykonałam z sosu bolońskiego do którego dodałam ser ricotta oraz jajko, które powoduje, że masa staje się bardziej zbita. Jeśli przygotowujecie sos boloński zawczasu i w ilości na tzw. “zaś”, czas przygotowania cannelloni to nie więcej niż 20 minut, łącznie z przygotowaniem sosu beszamelowego. Na koniec tylko pieczenie – 40 minut i uczta jest gotowa. Serdecznie polecam ten przepis, bo to jest naprawdę prawdziwa rozpusta, którą pokrywa lawa sosu beszamelowego i zapieczonego Parmezanu- po prostu jak u włoskiej mamy.
Ilość podanych w przepisie składników pozwoli Wam na przygotowanie zapiekanki z 250 g rurek cannelloni.
Na dno naczynia do zapiekania dodajcie część sosu bolońskiego (1). Resztę sosu zredukujcie do gęstej konsystencji i pozostawcie do wystudzenia. Do sosu bolońskiego dodajcie ser ricotta w ilości według gustu (2). Ja dodałam około 150 g. Całość wymieszajcie i wybijcie do masy jajko (3).
Znów całość wymieszajcie przy pomocy łyżki (4). Teraz rurki cannelloni wypełnijcie przygotowaną masą z sosu bolońskiego i sera ricotta (5). Czym więcej masy, tym rozpustniej Tak czy owak wypełnienie rurek w 1/2 ich pojemności w zupełności wystarczy. Nafaszerowany makaron cannelloni ułóżcie w naczyniu do zapiekania, jedna obok drugiej (6). Teraz przygotujcie sos beszamelowy oraz nastawcie piekarnik na 200 stopni. Zerknijcie okiem na procedurę wykonania sosu beszmelowego. Ja przygotowałam około 3/4 litra sosu z wyraźnie wyczuwalną gałką muszkatołową.
Gotowy i gorący sos wylejcie na wszystkie rurki (7) (8). Na koniec, zapiekankę oprószcie startym Parmezanem lub innym serem długodojrzewającym (9). Wierzch zapiekanki przykryjcie folią aluminiową. Pieczenie: zapiekanka musi się piec przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmijcie zapiekankę z piekarnika i sprawdźcie czy makaron jest miękki, następnie ponownie umieśćcie zapiekankę w piekarniku ( bez folii) i uruchomcie funkcję termoobiegu, która spowoduje, że Parmezan ładnie się zarumieni. Ta faza zajmie Wam około 10 minut. Cannelloni z sosem bolońskim są gotowe. Smacznego.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję