Proponuję przepis na sezonową wersję carpaccio wołowego czyli carpaccio ze świeżymi truskawkami. Wybór składników dla carpaccio przywraca o prawdziwy zawrót głowy. Połączenie plasterków cieniutko pokrojonej wołowiny, zielonej lekko pikantnej rukoli, parmezanu, truskawek i octu balsamicznego jest już klasyką.
Przepyszne, świeże i kolorowe danie polecam każdemu. Przepis szczególnie polecam na kolację we dwoje lub na przyjęcie okolicznościowe, kiedy chcecie błysnąć przed gośćmi. Wybierając pierwszą okazję możecie być pewni, że przygotowujcie danie będące 100% afrodyzjakiem.
Przepis jest bardzo łatwiutki. Do jego przygotowania możecie użyć gotowe, pokrojone plasterki wołowiny lub samemu pokroić polędwicę wołową. Osoba zdeterminowana da radę- wystarczy polędwicę wcześniej zamrozić, a do pokrojenia mięsa użyć naprawdę bardzo ostrego nóża.
Surowe mięso musi zostać wyśmienicie przyprawione- w przepisie podaję przykładowe składniki. Proporcje musicie dobrać według swojego gustu. Nie używajcie najtańszego octu balsamicznego- proponuję wybrać słodki i gęsty krem octu balsamicznego. Produkt jest powszechnie dostępny w sieciach handlowych i przyda się Wam do przygotowania wielu wspaniałych dań. Przepis jest intuicyjny. Zapraszam na szczegóły przepisy.
Z podanych w przepisie przygotujcie dressing. Wszystkie składniki dodajcie do szklanki lub kubka i całość energicznie wymieszajcie, tak aby powstała emulsja (1). Przed dodaniem dressingu do carpaccio spróbujcie i doprawcie go według waszego gustu. Przygotowanie carpaccio: na talerze dodajcie garść umytej rukoli. Na niej ułóżcie plasterki pokrojonej wołowiny (2). Teraz dodajcie przygotowany dressing (3).
Umyte truskawki pokrójcie na plasterki i połóżcie je na wołowinie (4). Teraz przy pomocy obieraczki do warzyw lub noża potnijcie w piórka ser pamezan (5). Na koniec, do smaku, dodajcie krem octu balsamicznego (6). Carpaccio wołowe z truskawkami jest gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Moim zdaniem carpaccio wołowe jest najlepsze jeśli jest dobrze schłodzone.