PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Carpaccio z łososia z cukinią i cebulą

carpaccio z łososia z cukinią i czerwoną cebulą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Cykoria ugotowana i zapieczona

Oto pomysł na carpaccio z łososia surowego mrożonego. Przygotowanie carpaccio w tej wersji wymaga wcześniejszego odpowiedniego przygotowania filetu z łososia. Zatem, filet z łososia należy pozbawić skóry oraz dokładnie usnąć wszystkie ości. Następnie, filet należy zrolować, zapakować ściśle w folii aluminiowej i zamrozić. Ten sposób ma swoją zaletę, a mianowicie łososia można przechowywać w zamrażalniku przez dłuższy czas i wykorzystywać tyle i ile w danym momencie jest potrzebne. Aby łososia pokroić na cienkie plasterki pomocna będzie niewątpliwie krajalnica, choć można sobie również poradzić przy pomocy dobrze naostrzonego noża. Carpaccio z łososia wymaga wyśmienitego doprawienia, uperfumowania oraz dodania rmonizujących dodatków. Do przygotowania tego przepisu na carpaccio została użyta czerwona cebula oraz cukinia. Bardzo dobrze sprawdzi się również min. marynowany kolorowy pieprz, biała cebula, rukola, płatki białej rzodkwi, płatki kopru włoskiego ( fenkuł), natka pietruszki. Zgodnie z zasadą przygotowania carpaccio, wszystkie jego składniki należy kroić bardzo cieniutko, dotyczy to zarówno składnika głównego, w tym przypadku łososia jak i w większości wszystkich dodatków. 

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Proponuję rozpocząć przygotowanie carpaccio od przygotowania dressingu. W tym celu musicie wycisnąć z cytryny sok (1), część soku pozostawcie na potem, a do reszty dodajcie oliwę EV (2) oraz sól do smaku. Całość wymieszajcie do powstania emulsji. Cukinie pokrójcie na małe słupki (3).

i dodajcie do niej resztę soku (4) z cytryny oraz odrobinę oliwy z oliwek (5). Obierzcie z łupin czerwoną cebulę (6)

Czerwoną cebulę pokrójcie na bardzo cienkie plasterki-  w ten sposób, nie tylko że, nie zakłóci ona konsumpcji dania, ale wręcz przeciwnie - stanie się pożądaną przyprawą (7). Filet z łososia musicie oczyścić ze skóry, usunąć z niego ości, następnie ściśle zrolować, zapakować w folię aluminiową i zamrozić (8). Przed użyciem, musicie wyjąć filet z zamrażalnika, odczekać kilka minut, aby łosoś się lekko rozmroził, a następnie musicie pokroić go również na cieniutkie plasterki (9). Plasterki można pokroić przy użyciu dobrego i ostrego noża, pomocna będzie bardzo również krajalnica. 

Plasterki carpaccio połóżcie na talerzu (10). Na środek dodajcie macerowane słupki cukinii (11) i dodajcie przygotowaną wcześniej czerwoną cebulę (12)

Całe carpaccio skropcie przygotowanym dressingiem (13), a na koniec wszystko oprószcie czarnym mielonym pieprzem (14). Gotowe Carpaccio (15).
 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh
 

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Carpaccio podawajcie mocno schłodzone. Jeśli etap przygotowania od konsumpcji oddziela długi okres czasu polecam, aby pokrojone carpaccio osłonić folią spożywczą i umieścić w lodówce. Dla zachowania świeżego efektu dodajcie do carpaccio dodatki oraz dressing tuż przed podaniem. 

Możecie do dressingu dodać odrobinę ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE