PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Carpaccio z łososia z pistacjami i grejpfrutem

carpaccio z łososia z pistacjami, grejpfrutem i dressingiem z dodatkiem cynamonu i miodu
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 2h
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Makaron z suszonymi pomidorami i bakłażanem

Łosoś to bardzo wdzięczna ryba, która znakomicie nadaje się do wykonania carpaccio. Nie pierwszy raz wykorzystuję łososia do przygotowania zimnej przystawki i wiele pomysłów na łososia w postaci carpaccio realizuję na bieżąco. Za każdym razem carpaccio z łososia w smaku i wyglądzie wzbudza mój zachwyt. Do wykonania carpaccio z łososia w tej wersji potrzeby jest kawałek surowego łososia, który wymaga wstępnego zamarynowania w soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Następnie łososia należy pokroić na cienkie plastry, dodać plasterki jabłka, najlepiej Granny Smith, czerwonego grejpfruta oraz cienkich jak pergamin płatków cebuli. Zwieńczeniem carpaccio z surowego łososia jest pudrowy dressing z dodatkiem min. szczypty cynamonu. Całość dopełniają pokruszone pistacje. Prawdziwa delicja na piękny wieczór w gronie serdecznych przyjaciół i rodziny. Polecam.

•Składniki•

 
carpaccio
 
 
dressing
 
 

•Przygotowanie•

Z fileta łososia musicie usunąć skórę oraz ości. Łososia umieśćcie w naczyniu, skropcie go dokładnie sokiem z jednej cytryny (1). Połowę drugiej cytryny pokrójcie na plasterki i obłożyć nią filet łososia (2). Następnie filet oprószcie gruboziarnistą solą (3).

Dodajcie również czarny mielony pieprz (4), przykryjcie filet folią spożywczą i włóżcie na 2-3 godziny do lodówki, aby łosoś się mógł w tym czasie zamarynować. Po tym czasie pokrójcie filet z łososia na cieniutkie plasterki (5) i umieśćcie je na talerzu (6).

Czerwoną cebulę (7) i jabłko (8) pokrójcie najcieniej jak się to tylko da Wam wykonać. Pokrójcie w plastry również grejpfruta. Wszystkimi składnikami udekorujcie carpaccio z łososia. Rozkruszcie pistacje przy pomocy na przykład kuchennego młotka i posypcie nimi carpaccio (9). Na końcu wykonajcie dressing z podanych składników, czyli zmieszajcie wszystkie wskazane składniki, doprawcie go do smaku wg Waszego gustu i skropcie nim całe Carpaccio. Carpaccio podawajcie dobrze schłodzone

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE