Zapraszam na przepis na przekąskę- cebulaki. Cebulaki to upieczone ciasto drożdżowe z nadzieniem cebulowym, a mówiąc kolokwialnie cebulaki to zajefany czasoumilacz, w sam raz na imprezę, do podania z piwem lub winem.
Konsumpcja cebulaków jest bardzo przyjemna, ani się obejrzeć i po cebulakach nie ma ani śladu. To jest niebezpieczny przepis- ostrzegam, dlatego polecam go tylko na specjalne okazje.
Nadzienie, wykonane głównie z cebuli, można podkręcać według własnych upodobań. Ja dodałam sporo majeranki. Jeśli ma być na bardzo bogato, polecam dodać kosteczki wędzonego boczku.
Przepis nie jest ekspresowy. Jak każdy przepis drożdżowy, ciasto wymaga czasu, w sensie ciasto rośnie i dojrzewa, a Wy zajmujecie się swoimi obowiązkami. Mam nadzieję, że ta wiadomość Was nie zniechęci do wykonania cebulaków. Z podanych w przepisie ilości wyszło mi ok. 40 cebulaków w rozmiarze średnicy szklanki od nutelki. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Zaczyn: w letnim mleku rozpuście drożdże i dodajcie tyle mąki aby masa była gęsta, jak ciasto na naleśniki. Zaczyn pozostawcie do wyrośnięcia na 1-2 godziny (1) (2). Ciasto: do wykonania ciasta użyłam robota- narzędzie hak. Ciasto bez problemu można wykonać również ręcznie. Metoda jest ta sama, czyli do mąki dodajcie jajko, wyrośnięty zaczyn, sól (3),
olej oraz mleko (4) (5). Wyróbcie ciasto. Do miski dodajcie kilka kropli oleju i wyłóżcie ciasto (6). Miskę przykryjcie talerzem i pozostawcie do wyrośnięcia na 1- 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto (7). W międzyczasie cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w plastry. Cebulę wrzućcie na patelnię, dodajcie olej oraz sól. Duście cebulę na wolnym ogniu do momentu kiedy stanie się miękka (8) (9).
Teraz do smaku dodajcie pieprz oraz majeranek (10) (11). Gotowe nadzienie pozostawcie do wystudzenia. Składanie cebulaków: wyrośnięte ciasto wystarczy rozciągnąć- nie potrzeba używać wałka. Zatem ciasto rozciągnijcie na grubość ok. 5 mm (12)
Przy pomocy szklanki wytnijcie cebulaki (13). Skrawki ciasta zgniećcie i ponownie użyjcie. Tym razem pomocny będzie wałek do ciasta. Na każdym cebulaku połóżcie porcję przygotowanego nadzienia (14) (15). Piecznie: nastawcie piekarnik na 160-170 stopni. Cebulaki muszą się piec przez 20 minut lub do momentu kiedy ładnie się zarumienią.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję