Chałka oprócz bajgli to kolejny wypiek wywodzący się z kuchni żydowskiej. Chałkę wykonuje się z ciasta drożdżowego z dodatkiem mleka i masła. Cechą charakterystyczną chałki jest jej pleciony kształt oraz bardzo puszyste wnętrze otoczone pięknie zarumienioną i błyszczącą skórką. Inna nazwa Chałki to Plecionka lub Kukiełka. Z kolei w kulturze żydowskiej chałka to halla/ challah
Jak każde ciasto drożdżowe, również chałka wymaga poświęcenia jej trochę czasu. Dobrze wyrobione ciasto, pięknie urośnie, a to jest gwarancją że pieczywo się uda.
Sposobów na wykonanie splotów jest mnóstwo- od prostego warkocza wykonanego z 3 kawałków ciasta do bardziej skomplikowanych splotów wykonanych z 5-10 elementów.
Wierzch moich chałek oprószyłam sezamem, makiem oraz cukrem perlistym. Do wykonanania przepisu użyłam min. Mąkę Extra wypiek Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu tego pysznego wypieku oraz na FILM z jego realizacji.
Przygotowanie zaczynu: do letniego mleka dodajcie cukier i drożdże (1). Mleko mieszajcie do momentu rozpuszczenia się drożdży i pozostawcie zaczyn na ok. 20 minut. W tym czasie drożdże się aktywują co skutkować będzie pojawieniem się na powierzchni mleka pęcherzyków powietrza. Teraz do miski dodajcie przesianą mąkę, roztopione i przestudzone masło, sól oraz przygotowany zaczyn (2) (3).
Całość wymieszajcie łyżką do połączenia się składników, a następnie wyłóżcie ciasto na stolnicę i ręcznie wyróbcie gładkie ciasto (4). W razie konieczności podsypcie trochę mąki. Do wyrobienia ciasta możecie również użyć robot planetarny. Wyrobione ciasto włóżcie z powrotem do miski, przykryjcie je ręcznikiem i pozostawcie ciasto do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Wyrośnięte ciasto przełóżcie na stolnicę, podzielcie na pół ( 2 chałki), a następnie każdą połówkę podzielcie na tyle kawałków ile zostanie użytych do zrobienia splotu. Ja podzieliłam na 4 (5). Z każdego kawałka ciasta uformujcie “długi” rulon a potem wszystkie połączcie razem w jednym miejscu i wykonajcie splot (6).
Końcówki rulonów również połączcie i podwińcie pod spód (7). Splecione chałki umieśćcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryjcie je ręcznikiem i pozostawicie na ok.30 minut, aby znów wyrosły. Po tym czasie posmarujcie chałki rozkłóconym z wodą jajkiem i oprószcie makiem i sezamem (8) (9). Pieczenie chałek: nastawcie piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu. Chałki muszą się piec przez ok. 25 minut lub do ich ładnego zarumienienia. Upieczone chałki są miękkie i wymagają całkowitego wystudzenia najlepiej na kratce.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję