W kategorii wypieki drożdżowe i chleby znajdzie wiele przepisów na chleby. Wśród nich są przepisy na prosty chleb na drożdżach, których przygotowanie wymaga jedynie wymieszania składników łyżką oraz przepisy na chleby bardziej pracochłonne, które wymagają wyrabiania ciasta przy pomocy robota oraz długiego czasu wyrastania. W mojej opinii taki taki domowy chleb jest najlepszy. Zazwyczaj kiedy myślimy o chlebie drożdżowym automatycznie kojarzymy go z chlebem zrobionym z mąki pszennej. Ja proponuję Wam przepis, który zawiera w swoim składzie kilka rodzajów mąki. Oprócz mąki pszennej jest również jest również mąka żytnia, mąka owsiana, manitoba, a nawet mąka ziemniaczana. Chleb jest bogaty w błonnik, zawiera również kwas mlekowy, a to dzięki dodatkowi jogurtu. Czas przygotowania ciasta to około 10 minut. do tego należy doliczyc czas na wyrastanie chleba około 4-5 godzin oraz pieczenie. Polecam.
Odmierzone mąki podzielcie na dwie równe części. Pierwszą część dodajcie do dzieży robota (1). Dodajcie również jogurt, wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami (2) (3)
oraz ocet i sól (4). Zamontujcie w robocie narzędzie do rozcierania. Rozpocznijcie wyrabianie ciasta na niskich obrotach. Dodajcie drugą część mąki i kontynuujcie wyrabianie. Kiedy składniki się połączą zamontujcie hak i wyrabiajcie ciasto do momentu kiedy stanie się elastyczne (5). Ciasto przełóżcie do miski, przykryjcie ściereczką i pozostawcie do wyrośnięcia (6). Ciasto powinno 2 krotnie zwiększyć swoją objętość.
Ciasto po wyrośnięciu (7). Ciasto na chleb wyłóżcie na stolnicę oprószoną mąką, odgazujcie, podzielcie na 2 części i włóżcie do koszyków wyłożonych ściereczkami i oprószonych mąką (8) (9).
Chleby również oprószcie mąką (10), przykryjcie ściereczką i pozostawcie do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Teraz chleby wyłóżcie na papier do pieczenia (11) i zróbcie nacięcia (12). Nastawcie piekarnik na 250 stopni. Wewnątrz pozostawcie keksówkę wypełnioną wodą oraz 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika. Kiedy piekarnik osiągnie wskazaną temperaturę, wyjmijcie gorącą blaszkę i przełóżcie na nią przygotowane chleby wraz z papierem. Blaszkę umieśćcie nad pojemnikiem z wodą. Pieczenie: 250 stopni- 8 minut. Następnie usuńcie z piekarnika pojemnik z wodą i kontynuujcie pieczenie przez 5 minut w temperaturze 220 stopni. Potem 200 stopni- 10 minut, 180 stopni+ termoobieg -14 minut. Na koniec zwiększcie znów temperaturę do 250 stopni i uruchomcie dodatkowo jeszcze funkcję grill na 2-4 minuty. Każdy piekarnik jest inny, dlatego miejcie na oku to co dzieje się w środku. Celem jest piękna brązowa skórka. Upieczony chleb pozostawcie do wystygnięcia na kratce.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Ilość wody podaję orientacyjnie, w razie potrzeby należy dodać wodę.