![]() |
Oto przepis na chleb orkiszowo- żytni na zakwasie. Chleb według tego przepisu jest łatwiutki, nie wymaga wyrabiania ciasta, wystarczy wszystkie składniki wsypać do miski i wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Smak chleba urozmaiciłam dodając do niego suszoną żurawiną oraz ziarna słonecznika. Dobrym pomysłem jest dodać suszone śliwki zamiast żurawiny.
Przepis wykonałam na bazie zakwasu pszennego orkiszowego, ale możecie użyć również zakwas żytni. Rodzaj zakwasu nie ma żadnego znaczenia, w każdym przypadku chleb będzie znakomity. Do wykonania tego przepisu uzyłam min. Mąkę Żytnią Basia oraz Mąkę Orkiszową Basia z pełnego przemiału. Przepis serdecznie polecam, zapraszam na jego szczegóły oraz FiLM z jego realizacji.
![]() |
![]() |
![]() |
Do miski dodajcie zakwas (1), mąkę żytnią Basia (2) oraz mąkę pszenną orkisszową Basia (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Do smaku dodajcie sól (4). Dodajcie wodę (5). Przy pomocy łyżki wymieszajcie ciasto do połączenia się składników. Zajmie Wam to 1 minutę. Na koniec dodajcie 2 łyżki suszonej żurawiny (6)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz ziarna słonecznika (7). Całość wymieszajcie. Formę wysmarujcie olejem, wyłóżcie ciasto, wyrównajcie powierzchnię łyżką ( umoczoną wcześniej w wodzie, aby ciasto się nie kleiło), dodajcie ziarna słonecznika (8), przykryjcie formę folią spożywczą i pozostawcie chleb do wyrośnięcia na 2-4 godziny. Pieczenie: nastawcie piekarnik na 230 stopni. Do piekarnika wstawcie pojemnik z gorącą wodą oraz chleb. Pieczcie chleb przez 20 minut. Po tym czasie wyjmijcie z piekranika pojemnik z wodą i kontynuujcie pieczenie chleba przez następne 20 minut. Upieczony chleb wyjmijcie z formy i pozostawcie na kratce przez 6-8 godzin do wystudzenia (9).