PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Chleb pszenny bez wyrabiania

chleb pszenny bez wyrabiania
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 19 h
Ilość porcji Ilość porcji: 2 bochenki 380 g
 
Przeczytaj również: Gotowany kalafior z bułką tartą

Bardzo mi się podoba przepis na chleb pszenny bez wyrabiania- spektakularny efekt minimalnym wysiłkiem. W rezultacie powstaje chleb z dziurami, chrupki, pachnący, idealny na sobotę i niedzielę, idealny towarzysz podczas długich rodzinnych rozmów. Pozostałe dodatki na przykład pomidory, sery, oliwki czy wędlina, jeśli są lub ich nie ma, przy tym chlebie nie mają żadnego znaczenia. Chleb i bez nich się wybroni. Aby upiec chleb, w przypadku tego przepisu należy zamieszać łyżką 4 podstawowe składniki, następnie całość pozostawić do wyrośnięcia na 18 godziny, włączyć piekarnik, piec przez 40 minut. Gotowy chleb pozostawić do wystudzenia. 18 godzinny cykl wyrastania brzmi zaskakująco, ale należy sobie uświadomić, że przez cały ten czas w domu trwa produkcja chleba bez najmniejszego Waszego udziału. Ciasto samodzielnie dojrzewa w półmiskach. Chciałabym zwrócić uwagę na składniki przepisu oraz ich ilość. Z doświadczenia wiem, że mąka typu Manitoba, to boski wynalazek. Wskazana w przepisie ilość mąki wraz ze wskazaną ilością drożdży, choć bardzo mała, powoduje, że ciasta po wyrośnięciu będzie dużo. Z tego powodu najlepiej składniki podzielić na pół i umieścić w dwóch sporych półmiskach. Zerknijcie okiem na przepis na chleb pszenny i procedurę jego wykonania.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Aby wykonać ciasto na chleb pszenny musicie w wodzie rozpuścić drożdże (1). Jak pisałam wyżej, ciasta jest sporo, więc od razu wszystkie składniki podzieliłam na 2 porcje ( miski) Po rozpuszczeniu się drożdży (2), dodajcie do zaczynu przesianą mąkę Manitoba (3).

Dodajcie również sól (4). Wszystko dokładnie wymieszajcie łyżką (5). Ciasto umieśćcie w misce, przykryjcie talerzem i pozostawcie do wyrośnięcia na 18 godzin w temperaturze pokojowej (6).

Ciasto po wyrośnięciu (7). Stół oprószcie mąką i wyłóżcie ciasto, które na tym etapie będzie posiadać luźną konsystencję (8). Należy je tylko przerolować w mące i uformować chlebki (9).

Chlebki umieśćcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (10). Ciasto gotowe do wypieku (11). Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 220 stopni. Chleb musi się piec przez 40 minut. Gotowy chleb wyłożycie na kratkę do ostygnięcia (12).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

W przepisie użyłam drożdży świeżych, które pokruszyłam i ususzyłam. Świeże drożdże można również podzielić na porcje i zamrozić.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

Bajgle
 
 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE