PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2020-12-10

Chleb pszenny na kefirze

Chleb pszenny na kefirze
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10-12 h
Ilość porcji Ilość porcji: 1 sztuka
 
Przeczytaj również: Jak zrobić lukier królewki

Proponuję Wam kolejny prosty przepis na chleb drożdżowy. Tym razem zamiast wody do do ciasta na chleb dodałam kefier. Zaletą kefiru jest to, że chleb do złudzenia w smaku przypomina wypiek na zakwasie; jest wilgotny i posiada kwaskowaty smaczek. 
Chleb zrobiłam z mąki Basia Uniwersalna typ 480 z domieszką mąki pełnoziarnistej typ 1850. Ilość drożdży to tylko 5 g dlatego chleb jest smaczny, łatwostrawny i nie lewituje w żołądku, tak jak to się dzieje w przypadków chlebów z dużą zawartością drożdży. Chleb nie wymaga wyrabiania, wystarczy składniki wymieszać ręką i pozostawić do wyrośnięcia na 8-10 g. Dobrą wiadomością jest to, że 8 godzin przypada na czas kiedy śpicie. Ja przynajmniej taki chleb zarabiam wieczorem, przed pójściem spać.
Przepis bierze udział w konkursie “Piątek, pieczenia początek” którego jestem animatorką. Zapraszam na FILM z realizacji tego wypieku oraz na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na chleb
 
  • sól - 10 g ( 2 łyżeczki)
 

•Przygotowanie•

Odważcie 5 g drożdży (1). Możecie użyć drożdży świeżych lub mrożonych. Do miski dajcie kefir i drożdże (2). Wymieszajcie kefir do momentu rozpuszczenia się drożdży. Dodajcie obie mąki (3)

oraz sól (4). Wszystko wymieszajcie najpierw łyżką, a potem ręką – tylko do połączenia się składników (5). Przykryjcie miskę talerzem i pozostawcie na 8-10 godzin. Po wskazanym czasie stolnicę oprószcie mąką uniwersalną. Miskę z wyrośniętym ciastem obróćcie o 180 stopni i pozwólcie aby ciasto samo wypadło z miski. Ciasto na chleb po wyrośnięciu (6). Resztę ciasta które ewentualnie pozostanie w misce, wyjmijcie przy pomocy łyżki.

Złóżcie brzegi ciasta do środka, starając się aby surowa mąka nie dostała się do środka (7). Uformujcie okrągły bochenek. Możecie go dodatkowo obtoczyć mąką, co będzie miłe dla oka. Tak przygotowany bochenek umieśćcie na papierze do pieczenia, a następnie chleb włóżcie do półmiska/ miski/ koszyka do wyrastania chleba, przykryjcie go  talerzem/ ręcznikiem i pozostawcie na 45-60 minut (8). Nastawcie piekarnik na 230 stopni, bez termoobiegu. W środku pozostawcie 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika. Kiedy piekarnik osiągnie wskazaną temperaturę, wyjmijcie z niego gorącą blaszkę i połóżcie na niej chleb wraz z papierem do pieczenia. Wykonajcie nacięcia na wierzchu bochenka (9). Umieśćcie chleb na środkowej półce piekarnika. Pieczenie: 15 minut- 230 stopni, 30 minut- 200 stopni. Po tym czasie chleb wyjmijcie z piekarnika i pozostawcie go na kratce do całkowitego wystudzenia.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE