PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-10-12

Chleb ze śliwkami

Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2-4 godziny
Ilość porcji Ilość porcji: 1 bochenek
 
Przeczytaj również: Domowa biała kiełbasa

Zapraszam Was na przepis na prosty chleb drożdżowy. W przepisie użyłam 2 typy mąki: 550 oraz mąkę pszenną razową typ 1820- dobrego błonnika nigdy dość. Ilości podane w przepisie są dla dla 1 chleba, jako że chleb pieczony jest w naczyniu żaroodpornym i 2 naczynia mieszczą się w standardowym piekarniku, podwoiłam ilości i zrobiłam w jednym cyklu pieczenia 2 bochenki. Do jednego ciasta na chleb dodałam suszone śliwki, a do drugiego zielone oliwki.
Do wykonania tego chleba nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności. Wystarczy połączyć składniki ręką i dać czas drożdżom, aby zrobiły już swoje. Przepis każdemu wyjdzie. Gwarantuję. Kromka takiego chleba z masłem wprawi Was w błogostan. Do wykonanania przepisu użyłam min. Mąkę Extra Wypiek Basia oraz Mąkę z Pełnego Przemiału Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Do miski dodajcie drożdże, cukier oraz wodę (1) (2). Rozpuście drożdże i dodajcie mąkę Basia typ 550 (3)

oraz mąkę Basia z pełnego przemiału (4), sól oraz wytypowane dodatki. W moim przypadku były to suszone śliwki i oliwki (5). Jeśli śliwki są bardzo duże można je pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszajcie łyżką, a następnie ręką tylko do połączenia się składników (6). Miskę przykryjcie talerzem i pozostawcie chleb do wyrośnięcia na około 3 godziny.   

Po tym czasie prószcie blat sporą ilością mąki, polecam mąkę razową- wyładujcie na blat wyrośnięte ciasto i obtoczcie je w mące (7). Chleb przykryjcie ściereczką i pozostawcie do ponownego wyrośnięcia na ok. 40 minut. W tym czasie rozgrzejcie piekarnik ustawiając temperaturę pieczenia na 240 stopni. W piekarniku umieśćcie naczynia żaroodporne. Wyrośnięty chleb przełóżcie do gorących naczyń (8), przykryjcie naczynia pokrywką i wstawcie do nagrzanego piekarnika. Pieczenie: 240 stopni przez 30 minut, następnie zdejmijcie pokrywki, zredukujcie temperaturę do 180 stopni i kontynuujcie pieczenie przez następnych 15 minut. Upieczony chleb wyjmijcie na kratkę i pozostawcie do wystygnięcia (9).  


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE