Proponuję Wam przepis na ciastka czekoladowe z kremem czekoladowym inne niż wszystkie. Zainspirowałam się przepisem francuskiego cukiernika Philippe Conticini, z tym że poszłam jeszcze dalej i postanowiłam jego choux craquelins zrobić w wersji podwójnie czekoladowej. W tym miejscu pewnie myślicie, że skoro przepis wymyślił cukiernik, i w dodatku Francuz, to przepis będzie trudny. Otóż NIE. Jeśli robiliście już karpatkę czy ptysie to z tymi ciastkami dacie sobie radę bez problemu.
Przepis składa się z dwóch rodzajów ciast: ciasta parzonego – czyli tego na ptysie oraz z ciasta kruchego. Wszystko piecze się równocześnie, następnie w ciastku robi się dziurkę i wypełnia się je wybranym nadzieniem. Ja wybrałam krem czekoladowy- Nutella. Klasyczne choux craquelins wykonuje się z kremem cukierniczym.
Jestem zachwycona tym przepisem. Wychodzą z niego naprawdę przepyszne ciastka czekoladowe z kremem. Serdecznie polecam przepis i zapraszam na jego szczegóły.
Przygotowanie ciasta kruchego: do półmiska dodajcie wszystkie wymienione składniki. Najlepiej aby masło było miękkie. Składniki wymieszajcie łyżką lub ręką do ich połączenia (1). Uformujcie kulkę i umieśćcie ją pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto kruche rozwałkujcie na ok. 1-2 mm i włóżcie wraz z papierem do zamrażalnika na 1 godzinę (2). W tym czasie wykonajcie ciasto parzone: zagotujcie wodę, dodajcie sól oraz masło. Kiedy masło się rozpuści dodajcie mąkę oraz kakao. Całość energicznie mieszajcie do połączenia się składników. Tę czynność wykonujcie na minimalnej mocy palnika, aby nic się Wam nie przypaliło. Ciasto pozostawcie do wystudzenia. Do schłodzonego ciasta wybijcie całe jajko- przy pomocy miksera połączcie składniki. Tak samo postępujcie po dodaniu drugiego jajka (3).
Teraz zróbcie test kleistości. Jeśli ciasto pomiędzy palcami się klei, wówczas oznacza to, że nie musicie dodawać już kolejnego jajka lub jego części. W przeciwnym wypadku ostatnie jajko wybijcie do kubka, wymieszajcie je i dodajcie go tyle, aby test kleistości wyszedł poprawnie. Oczywiście znów posłużcie się mikserem do wmieszania ostatniego jajka (4). Porównaj klasyczny przepis na ciasto parzone. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto włóżcie do rękawa cukierniczego i uformujcie ptysie wielkości “orzecha włoskiego” (5). Teraz wyjmijcie z zamrażalnika ciasto kruche i przy pomocy jakiegoś naczynia wytnijcie krążki +/- odpowiadające średnicy ptysia (6).
Każdy krążek umieśćcie na ptysiu (7). Pieczenie: ciastka umieśćcie w piekarniku nagrzanym na 210 stopni, pieczenie góra- dół, środkowa półka, bez termoobiegu. Ciastka w tej temperaturze muszą się piec 10 minut. Następnie zredukujcie temperaturę do 190-180 stopni i kontynuujcie pieczenie przez 20 minut. W wystudzonych ciastkach, na ich spodzie, wykonajcie otwór i przez niego dodajcie do ciastek krem czekoladowy (8) (9).