PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-01-04

Ciastka orkiszowo - cytrynowe

Ciastka orkiszowo- cytrynowe
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 10 minut +chłodzienie+pieczenie
Ilość porcji Ilość porcji: 25 sztuk
 
Przeczytaj również: Kotlet de volaille

Oto moja kolejna propozycja na ciastka z cyklu: “ łapki same sięgają”.
Ciastka wykonałam z tortowej mąki orkiszowej. Oprócz przykuwającej oko faktury czyli popękanej powierzchni, ciastka charakteryzuje wyraźny cytrynowy aromat, który uzyskuje się przez dodanie do ciasta skórki oraz soku z całej cytryny. 
Jeśli ktoś robił z mojego przepisu nalewkę cytrynową Limoncello, ten niech się nie waha dodać do ciasta kieliszka tego trunku - zamiast soku z cytryny.
Przepis jest prosty. Kolejność dodawania produktów nie ma znaczenia , ich temperatura również. Poniżej umieściłam instrukcję jak wykonać ciasteczka orkiszowo cytrynowe, z kolei w module PORADY TAPENDY – zawarłam instrukcję czego NIE robić. Polecam się z nimi zapoznać. Pisałam, że ciasteczka są pyszne ? laugh Do wykonanania przepisu użyłam min. Mąkę Tortową Orkiszową Basia. Polecam również FILM z realizacji tego przepisu.

•Składniki•

 
składniki na ciastka
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie ciasta na ciastka: do rozpuszczonego i schłodzonego masła (1) dodajcie pozostałe składniki, czyli cukier (2), mąkę orkiszową (3),

proszek do pieczenia, sok i startą skórkę z cytryny (4) (5) (6),

oraz całe jajko (7). Aby ciasto miało żywszy żółty kolor, możecie dodać do niego kurkumy w proszku- w ilości na czubku noża ( opcja). Ręcznie krótko wyrabiajcie ciasto; w zasadzie tyko do połącznia się składników. Jeśli ciasto słabo się klei lub jest twarde, dodajcie trochę więcej soku z cytryny alternatywnie zimną wodę (8). Ciasto umieśćcie w misce w której było wyrabiane, przykryjcie je folią spożywczą i włóżcie do lodówki na 60 minut. Po tym czasie uformujcie kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczcie je najpierw w cukrze, następnie w cukrze pudrze (9).  

Na tym etapie ciasteczka będą wyglądać jak śniegowe małe kulki (10). Ciastka umieśćcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odległość pomiędzy nimi. Pieczenie: nastawcie piekarnik na 170 stopni ( bez termoobiegu) Ciastka muszą się piec przez 15-17 minut (11) (12) 


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Ciasteczka wyszły mi za 4 razem i naprawdę byłam bliska wyciągnięcia białej flagi. Ciasteczka ani nie wyglądały i co gorsza nawet nie były smaczne. Oto lista zakazów:

  1. Nie zastępować masła olejem. Smak jest nieciekawy.
  2. Nie wyrabiać ciasta do uzyskania gładkiej masy, gdyż ciasteczka nie popękają. 
  3. Nie iść na skróty- ciasto MUSI zostać włożone do lodówki na 60 minut. W przeciwnym wypadku cukier i cukier puder zostanie podczas pieczenia wchłonięty- ciastka będa " szare"  
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

Wuzetka
 
 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

Chałka
 
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE