Ciasto Jajko Sadzone to sernik na zimno na cieście biszkoptowym z brzoskwiniami pokrytymi galaretką z syropu z brzoskwiń. Całość dopełnia posypka orzechów pistacjowych, które udają szczypiorek. Przedstawiam Wam moją wersję przepisu na ciasto “Jajko Sadzone”. Wygląd tego deseru jest bardzo oryginalny i wpisuje się doskonale w klimat Wielkanocy.
Przepis nie jest trudny, robi się go szybko. Z moimi poradami każdemu się uda. Zajrzyjcie również na sam dół do modułu- Porady Tapendy. Do wykonanania przepisu użyłam min. Mąkę Extra Wypiek Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.
Przygotowanie ciasta biszkoptowego: wybijcie 3 jajka o temperaturze pokojowej (1). Dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ubijanie. Kiedy masa już trochę "urośnie", rozpocznijcie dodawać cukier. Kiedy masa stanie się jasna i napowietrzona, kontynuując ubijanie- dodajcie olej (2). Następnie dodajcie przesianą mąkę i proszek do pieczenia (3). Całość wymieszajcie łyżką do połączenia się składników. Gotowe ciasto wyłóżcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczenie: 150 stopni góra dół, bez termoobiegu- ok. 15 minut lub do suchego patyczka.
Przygotowanie masy serowej: pracę rozpocznijcie od dodania do żelatyny 150 ml śmietanki ( zimna) (4). Pozostawcie żelatynę na ok. 15 minut. W tym czasie żelatyna spęcznieje i stanie się “ciałem stałym” Po tym czasie żelatynę umieśćcie w kuchence mikrofalowej na około 1 minutę lub do momentu kiedy żelatyna się rozpuści w śmietance. Resztę śmietany- 250 ml ubijcie (5). Jeśli używacie zwykłej śmietanki do gotowania, a nie do ubijania- pamiętajcie aby dodać do niej stabilizator w ilości zalecanej przez producenta. W drugiej misce umieśćcie mielony twaróg, dodajcie cukier i wymieszajcie składniki do połączenia się za pomocą miksera. Teraz dodajcie przygotowaną ubitą śmietanę i ponownie wymieszajcie składniki. Na koniec dodajcie przygotowaną żelatynę – najlepiej aby nie była bardzo gorąca (6), i aromat waniliowy. Znów wszystko wymieszajcie do połączenia się składników i wyłóżcie masę na upieczony biszkopt.
Wyrównajcie masę serową i ułóżcie na niej połówki brzoskwiń (7). Przygotowanie galaretki z syropu: z syropu odlejcie 50 ml syropu i dodajcie 10 g żelatyny (8). Analogicznie, jak opisywałam wyżej- pozostawcie żelatynę na 15 minut, a następnie włóżcie żelatynę do kuchenki mikrofalowej na ok. 1 minutę. Rozpuszczoną żelatynę dodajcie do reszty syropu, wymieszajcie i wylejcie całość na masę serową (9). Ciasto włóżcie do lodówki. Kiedy galaretka się stężeje, ciasto jest gotowej do krojenia. Każdy kawałek ciasta udekorujcie rozkruszonymi pistacjami.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję