PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2019-04-08

Ciasto Jajko Sadzone

Ciasto Jajko Sadzone
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 30 min+chłodzenie
Ilość porcji Ilość porcji: forma 33x 25 cm
 
Przeczytaj również: Zapiekane pierogi z mozzarellą i oliwkami

Ciasto Jajko Sadzone to sernik na zimno na cieście biszkoptowym z brzoskwiniami pokrytymi galaretką z syropu z brzoskwiń. Całość dopełnia posypka orzechów pistacjowych, które udają szczypiorek. Przedstawiam Wam moją wersję przepisu na ciasto “Jajko Sadzone”. Wygląd tego deseru jest bardzo oryginalny i wpisuje się doskonale w klimat Wielkanocy. 
Przepis nie jest trudny, robi się go szybko. Z moimi poradami każdemu się uda. Zajrzyjcie również na sam dół do modułu- Porady Tapendy. Do wykonanania przepisu użyłam min. Mąkę Extra Wypiek Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z jego realizacji.


•Składniki•

 
składniki na ciasto biszkoptowe
 
 
składniki na masę serową
 
 
dodatkowo
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie ciasta biszkoptowego: wybijcie 3 jajka o temperaturze pokojowej (1). Dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ubijanie. Kiedy masa już trochę "urośnie", rozpocznijcie dodawać cukier. Kiedy masa stanie się jasna i napowietrzona, kontynuując ubijanie- dodajcie olej (2). Następnie dodajcie przesianą mąkę i proszek do pieczenia (3). Całość wymieszajcie łyżką do połączenia się składników. Gotowe ciasto wyłóżcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczenie: 150 stopni góra dół, bez termoobiegu- ok. 15 minut lub do suchego patyczka. 

Przygotowanie masy serowej: pracę rozpocznijcie od dodania do żelatyny 150 ml śmietanki ( zimna) (4). Pozostawcie żelatynę na ok. 15 minut. W tym czasie żelatyna spęcznieje i stanie się “ciałem stałym” Po tym czasie żelatynę umieśćcie w kuchence mikrofalowej na około 1 minutę lub do momentu kiedy żelatyna się rozpuści w śmietance. Resztę śmietany- 250 ml ubijcie (5). Jeśli używacie zwykłej śmietanki do gotowania, a nie do ubijania- pamiętajcie aby dodać do niej stabilizator w ilości zalecanej przez producenta. W drugiej misce umieśćcie mielony twaróg, dodajcie cukier i wymieszajcie składniki do połączenia się za pomocą miksera. Teraz dodajcie przygotowaną ubitą śmietanę i ponownie wymieszajcie składniki. Na koniec dodajcie przygotowaną żelatynę – najlepiej aby nie była bardzo gorąca (6), i aromat waniliowy. Znów wszystko wymieszajcie do połączenia się składników i wyłóżcie masę na upieczony biszkopt.

Wyrównajcie masę serową i ułóżcie na niej połówki brzoskwiń (7). Przygotowanie galaretki z syropu: z syropu odlejcie 50 ml syropu i dodajcie 10 g żelatyny (8). Analogicznie, jak opisywałam wyżej- pozostawcie żelatynę na 15 minut, a następnie włóżcie żelatynę do kuchenki mikrofalowej na ok. 1 minutę. Rozpuszczoną żelatynę dodajcie do reszty syropu, wymieszajcie i wylejcie całość na masę serową (9). Ciasto włóżcie do lodówki. Kiedy galaretka się stężeje, ciasto jest gotowej do krojenia. Każdy kawałek ciasta udekorujcie rozkruszonymi pistacjami.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 
  1. Ilości żelatyny podane w przepisie nie są przypadkowe. W przypadku masy serowej zsumowałam ilość użytego sera i śmietany, “ujednoliciłam” jednostki i otrzymałam 1400 ( 1000 g sera+ 400 ml śmietany) Użyłam 30 g żelatyny ( wg zaleceń producenta)- 0.02 g żelatyny x 1400 = 28 g po zaokrągleniu- 30 g. Do prawidłowego przygotowania żelatyny potrzeba 5-o krotną ilość płynu na 1 g żelatyny, czyli 30 x 5= 150 ml śmietanki.   
  2. Galaretka z syopu. Z 2 puszek brzoskwiń pozostanie Wam ok. 500 ml syropu, aby syrop się ściął należy użyć 10 g żelatyny. Wyliczenia zgodnie z zaleceniami producenta: 0,02x 500= 10 g, które należy zalać  50 ml syropu.
     
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE