![]() |
Ciasto japońskie to czekoladowy biszkopt pokryty masą sernikową oraz wiśniową frużeliną. Nazwa deseru jest intrygująca. Dlaczego Ciasto Japońskie ? Nie wiem. Pierwsze moje skojarzenie nawiązuje do symbolu Japonii, jakimi są kwiaty wiśni. Od kwiatka do owocu droga nie jest daleka, więc może jest to prawidłowy trop.
Ciasto o tej nazwie spotkacie w ofercie wielu cukierni. Ja proponuję Wam moją wersję tego fantastycznego deseru. Przygotowanie ciasta japońskiego składa się z 4 etapów. Pierwszy etap to przygotowanie biszkoptu. Drugi etap to przygotowanie frużeliny wiśniowej. Trzeci etap to przygotowanie masy sernika i w końcu 4 etap czyli składanie deseru. Wbrew pozorom, deser nie jest trudny- o czym się przekonacie ze szczegółów przepisu. Każdemu się on uda.
Waszą uwagę chciałbym zwrócić na frużelinę z wiśni. Dodałam do niej przyprawę do piernika. Proponuję nie pomijać tego składnika. Wiśnie kochają przyprawy korzenne. Ciasto japońskie z przyprawą piernikową nabierze smaku 3 D. Zakochacie się. Do wykonania przepisu użyłam min. Mąki Tortowej Extra Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z mojej kuchni.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie biszkoptu: wybijcie jajka. Dodajcie szczyptę soli. Rozpocznijcie ubijanie jajek dodając stopniowo cukier. Kiedy masa stanie jasna i napowietrzona dodajcie składniki suche, czyli mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Zredukujcie obroty miksera i kontynuujcie ubijanie tylko do połącznia się składników (1) (2) (3). Przygotowanie ciasto przełóżcie do form wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Ja całą formę wysmarowałam masłem, dno wyłożyłam papierem do pieczenia, z kolei boki oprószyłam kakao. Piecznie: ciasto musi się piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut lub do suchego patyczka. Ciasto pozostawcie do wystudzenia. Formę umyjcie. Odklejcie papier od ciasta. Biszkopt ponownie umieśćcie w formie ( na papierze), ale obróćcie go na drugą stronę.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie frużeliny z wiśni. Możecie użyć świeże lub mrożone owoce. Świeże wiśnie wydrylujcie z pestek. Do wiśni dodajcie sok z cytryny, cukier, przyprawę korzenną, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie (4). Całość zagotujcie. Po zagotowaniu frużelina szybko zacznie gęstnieć, jak kisiel. Pamiętajcie o mieszaniu. Gotową frużelinę pozostawcie do całkowitego wystudzenia. Przygotowanie masy serowej: pracę proponuję rozpocząć od przygotowania żelatyny. Odmierzcie wskazaną ilość żelatyny i dodajcie do niej 100 ml ciepłej śmietany. Dodatkowe informacje na ten temat znajdziecie poniżej w- Porady Tapendy. Pozostawcie żelatynę na kilka minut, aby napęczniała, następnie ją wymieszajcie, aby się dokładnie rozpuściła.
Do miski dodajcie pozostałą ilość schłodzonej śmietany i ubijcie ją (5). Jeśli używajcie zwykłą śmietanę 30 % pamiętajcie o dodaniu stabilizatora, w ilości według wskazań producenta. W drugiej misce rozetrzyjcie mielony twaróg na sernik z dodatkiem cukru pudru. Dodajcie przygotowaną żelatynę i całość wymieszajcie do połącznia się składników (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz do masy serowej dodajcie ubitą śmietanę, całość wymieszajcie łyżką do połączenia się składników i wyłóżcie na przygotowany wcześniej biszkopt (7). Deser umieśćcie w lodówce na 5- 10 minut. Po wyjęciu z lodówki wyłóżcie frużelinę na masie serowej i przy pomocy na przykład noża wykonajcie “ esy-floresy” na całej jego powierzchni (8) EDIT: alternatwynie rozwiązanie- dodajcie frużelinę zaraz po dodaniu masy serowo- śmietanowej i potem umieście ciasto w lodówce- łatwiej będzie wykonać "esy-floresy" (9).Ciasto ponownie włóżcie do lodówki na 3-4 godziny lub do momentu kiedy masa się dobrze zetnie.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję