![]() |
Jeśli lubicie łatwe przepisy na puszyste ciasto, polecam Wam mój przepis na ciasto marchewkowe pachnące pomarańczą. Do wykonania ciasta marchewkowego użyłam składniki, które z pewnością znajdziecie w kuchni. Przygotowanie ciasta zajmuje Wam ok. 15-20 minut, potem tylko pieczenie, studzenie i ciasto można pałaszować.
Ciasto marchewkowe według tego przepisu należy do kategorii ciast biszkoptowych. Dodatek oleju powoduje, że ciasto marchewkowe jest wilgotne. Przepis polecam wszystkim wielbicielom słodkiego śniadania oraz popołudniowej kawki. Do wykonania przepisu użyłam min. Mąkę Tortową Extra Basia. Zapraszam na szczegóły tego pysznego deseru o niesamowitym słonecznym kolorze i na FILM z realizacji tego przepisu
![]() |
![]() |
![]() |
Obraną z łupin marchewkę zetrzyjcie na drobnych oczkach (1). Pomarańczę sparzcie gorącą wodą, aby pozbyć się konserwantów; wyciśnijcie sok i zetrzyjcie skórkę (2). Do miski wybijcie całe jajka. Dodajcie cukier i ubijcie jajka na jasną i puszystą masę (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz do masy dodajcie sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową oraz olej (4) (5). Kontynuujcie ubijanie przez kilka chwil, a następnie dodajcie startą marchewkę i znów użyjcie robota przez kilka sekund (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Do tak przygotowanej masy dodajcie przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia (7). Ciasto wymieszajcie rózgą do połączenia się składników. Tortownicę natłuśćcie tłuszczem wyłóżcie papierem do pieczenia lub natłuśćcie i oprószcie ją mąką. Wyłóżcie do tortownicy ciasto (8). Piecznie: nastawcie piekarnik na 170- 180 stopni, bez termoobiegu, pieczenie góra dół. Ciasto marchewkowe musi się piec przez ok. 35-40 minut lub do suchego patyczka. Możecie użyć również mniejszej tortownicy. Wówczas ciasto będzie wyższe i wydłuży się czas pieczenia. Nie przekraczajcie wskazanej temperatury, aby ciasto nie stało się zakalcem. Upieczone i wystudzone ciasto oprószcie cukrem pudrem (9).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję