![]() |
Ciasto Profiterole ( wym. profiterol) to d warstwy ciasta parzonego, czyli takiego na ptysie, przełożone masą maślano- bydyniową oraz bitą śmietaną. Wierz ciasta polałam polewą czekoladową. Przepis nawiązuje do popularnych kulek Profiteroles, które jeśli komuś wydają się zbyt pracochłonne, to polecam skorzystać z przepisu na ciasto. Przepis przygotowałam na blaszkę o wymiarze 34x 22 cm. Jeśli chcielibyście przygotować ten przepis w innej formie, użyjcie przelicznika form- ten czerwony przycisk ponad tytułem przepisu.
Przepis na ciasto profiterole uważam za bardzo udany. Polecam go wszystkim łasuchom. Zapraszam na jego szczegóły oraz na film z mojej kuchni.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie ciasta parzonego: do gotującej wody dodajcie sól i masło (1). Kiedy masło się rozpuście dodajcie mąkę (2). Całym czas mieszajcie zawartość garnka, aż ciasto stanie się gęste. Ciasto pozostawcie do wystygnięcia. Teraz rozcierając ciasto mikserem dodawajcie po kolei jajka (3). Masa musi być jednolita. Blaszkę do pieczenia wysmarujcie tłuszczem i wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
![]() |
![]() |
![]() |
Ciasto podzielcie na pół (4). Każdą połowę ciasta upieczcie osobno lub razem jeśli dysponujecie 2 takimi samymi blaszkami. Pieczenie: ciasto włóżcie do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Ciasto parzone musi się piec w tej temperaturze 15 minut. Następnie zredukujcie temperaturę do 180 stopni i kontynuujcie pieczenie przez następnych 15 minut. Przygotowanie kremu: ugotujcie budyń wg instrukcji podanej na opakowaniu (5). Ugotowany budyń przykryjcie talerzem i pozostawcie do wystygnięcia. Do miękkiego masła dodajcie cukier i rozetrzyjcie je na jasna masę. Teraz dodajcie wystudzony budyń oraz aromat pomarańczowy (6). Połączcie masło z budyniem.
![]() |
![]() |
![]() |
Do śmietanki dodajcie cukier oraz stabilizator (7). Ubijcie śmietanę. Jeśli używacie śmietanę do ubijania, która zawiera już stabilizator, pomińcie ten składnik. Składanie ciasta: na spód blaszki do pieczenia połóżcie warstwę ciasta parzonego, na nim rozsmarujcie krem budyniowy i bitą śmietanę (8). Na końcu połóżcie drugą warstwę ciasta parzonego. Przygotowanie polewy czekoladowej: do garnuszka dodajcie czekoladę deserową oraz śmietankę. Całość podgrzewajcie do momentu kiedy czekolada się rozpuści i polewa zgęstnieje. Polewę wylejcie na ciasto (9). Gotowe ciasto profiterole włóżcie do lodówki na całą noc.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję