PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-07-27

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: tortownica 24 cm
 
Przeczytaj również: Makaron Carbonara ze Szparagami

W wielu proponowanych przez mnie deserach znajduje się skórka cytrynowa. Idąc dalej tym tropem proponuję dziś ciasto absolutnie cytrynowe. Od razu napiszę, że coś poszło nie tak podczas pieczenia. Dokładnie nie wiem co, być może zbyt wysoko postawiłam w piekarniku ciasto lub tak “ po ludzku” piekarnik “załatwił” mi deser. Wcale to nie oznacza, że jestem niezadowolona, wręcz przeciwnie- mało klasyczny wygląd ciasta bardzo mi się podoba, ale da się upiec to ciasto pod linijkę, co autorka zademonstrowała autorka  przepisu przepisu z którego korzystałam.
A teraz o smaku. Ciasto czy krzywe czy proste, powiem wprost- jest cudne. Krem w smaku jest mistrzowski- składa się na niego sok cytrynowy, skórka cytrynowa, migdały i jajka. Bazę ciasta stanowi kruche, maślane ciasto. W oryginale przepis proponuje wykonanie lukru z dodatkiem limoncello. Moim zdaniem jest to kwestia wyboru. Po spróbowaniu deseru uznałam, że jest wystarczająco słodki i dodatkowa porcja cukru na powierzchni ciasta dla mnie okazała się zbyteczna- za to zaoszczędzonym likierem zakończyłam deser w bezpośredniej konsumpcji. Idealnie. Zapraszam na szczegóły całego przepisu.

•Składniki•

 
Składniki na kruche ciasto
 
 
Składniki na krem
 
 

•Przygotowanie•

Na początku proponuję Wam przygotować, z podanych w przepisie składników, kruche ciasto. Dokładną procedurę jak szybko zrobić kruche ciasto znajdziecie TUTAJ. Kruche ciasto możecie zrobić dużo wcześniej i włożyć je do lodówki lub przechowywać w zamrażalniku. Ja gotowe ciasto rozwałkowałam, wyłożyłam nim po brzegi natłuszczoną i oprószoną mąką tortownicę (1) (2), umieściłam tortownicę w lodówce i zabrałam się z robienie kremu. Przygotowanie kremu: masło rozpuście i pozostawcie do wystudzenia, cytryny sparzcie dwukrotnie wodą w celu pozbycia się konserwantów, następnie zetrzyjcie z nich skórkę (3).

Wyciśnijcie sok ze wszystkich cytryn (4) (5). Migdały, jeśli posiadają skórkę, zalejcie wrzątkiem i po 10 minutach usuńcie skórki. Następnie migdały należy zmielić (6)

Wybijcie jaja i rozpocznijcie ich ubijanie dodając stopniowo cukier puder (7) (8). Jaja musicie ubijać do momentu kiedy masa stanie się gęsta i jasna (9).

Teraz dodajcie zmielone migdały (10), rozpuszczone i zimne masło (11), startą skórkę z cytryny (12),

oraz sok z cytryny (13). Całość wymieszajcie i wlejcie do tortownicy (14). Miejcie na uwadze, że nadzienie podczas pieczenia urośnie. Nastawcie piekarnik na 170 stopni. Ciasto musi się piec około 30-35 minut. Jeśli po tym czasie masa jest jeszcze płynna, wydłużcie pieczenie o około 10 minut (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Jeśli chcielibyście ozdobić ciasto lukrem, przygotujcie go w następujący sposób. 240 g cukru pudru wymieszajcie na gładką masę z 70 g likieru limoncello. W garnku podgrzejcie płynną glukozę i dodajcie przygotowaną masę. Całość wymieszajcie i pokryjcie lukrem przygotowane ciasto. 
 

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE