Proponuję przepis na czekoladowe ciasto z gruszkami i daktylami. Przepis jest prościutki i wyjdzie każdemu. Jest to propozycja na codzienne ciasto, które polecam wielbicielom słodkiego śniadania. Ciasto można udekorować również lawą czekolady oraz kawałeczkami daktyli, w ten sposób deser stanie się bardziej reprezentacyjny.
Zgodnie z tradycją, osobom dbającym o linię, polecam od podanej w przepisie ilości cukru odjąć sporą jego ilość. Biorąc pod uwagę, że w cieście jest czekolada zawierająca cukier i słodkie owoce, oraz to że powodzenie wypieku nie zależy od ilości cukru, czynność ta jest usprawiedliwiona. Ciasto bardzo polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
Pracę proponuję rozpocząć od rozpuszczenia masła oraz czekolady. Najprościej jest użyć do tego kuchenki mikrofalowej. Rozpuszczone składniki pozostawcie do wystygnięcia. Gruszki obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę. Daktyle zalejcie gorącą wodą. Jajka wybijcie i oddzielcie żółtka od białek (1). Żółtka ucierajcie z cukrem do momentu kiedy masa stanie jasno żółta i puszysta (2). Kontynuując ubijanie dodajcie mleko (3).
Teraz do masy dodajcie rozpuszczoną czekoladę i masło (4) (5). Białka z dodatkiem szczypty soli ubijcie na sztywno (6)
i dodajcie do masy (7). Całość wymieszajcie łyżką (8). Dodajcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszajcie masę (9).
Na końcu do masy dodajcie przygotowane gruszki (10) oraz połowę ilości daktyli, które również pokrójcie w kostkę (11). Tak przygotowaną masę przełóżcie do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (12). Pieczenie: ciasto musi się piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Wystudzone ciasto udekorujcie polewą czekoladową przygotowaną z podanych składników i dodajcie pozostałe daktyle pokrojone również w kosteczkę.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję