PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-03-06

Ciasto czekoladowe z gruszkami i daktylami

Ciasto czekoladowe z gruszkami i daktylami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 80 minut
Ilość porcji Ilość porcji: forma średnica 24 cm
 
Przeczytaj również: Duszony koper włoski

Proponuję przepis na czekoladowe ciasto z gruszkami i daktylami. Przepis jest prościutki i wyjdzie każdemu. Jest to propozycja na codzienne ciasto, które polecam wielbicielom słodkiego śniadania. Ciasto można udekorować również lawą czekolady oraz kawałeczkami daktyli, w ten sposób deser stanie się bardziej reprezentacyjny.   
Zgodnie z tradycją, osobom dbającym o linię, polecam od podanej w przepisie ilości cukru odjąć sporą jego ilość. Biorąc pod uwagę, że w cieście jest czekolada zawierająca cukier i słodkie owoce, oraz to że powodzenie wypieku nie zależy od ilości cukru, czynność ta jest usprawiedliwiona. Ciasto bardzo polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 
składniki na ciasto
 
 
składniki na polewę
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od rozpuszczenia masła oraz czekolady. Najprościej jest użyć do tego kuchenki mikrofalowej. Rozpuszczone składniki pozostawcie do wystygnięcia. Gruszki obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę. Daktyle zalejcie gorącą wodą. Jajka wybijcie i oddzielcie żółtka od białek (1). Żółtka ucierajcie z cukrem do momentu kiedy masa stanie jasno żółta i puszysta (2). Kontynuując ubijanie dodajcie mleko (3).  

Teraz do masy dodajcie rozpuszczoną czekoladę i masło (4) (5). Białka z dodatkiem szczypty soli ubijcie na sztywno (6)

i dodajcie do masy (7). Całość wymieszajcie łyżką (8). Dodajcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszajcie masę (9).

Na końcu do masy dodajcie przygotowane gruszki (10) oraz połowę ilości daktyli, które również pokrójcie w kostkę (11). Tak przygotowaną masę przełóżcie do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (12). Pieczenie: ciasto musi się piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Wystudzone ciasto udekorujcie polewą czekoladową przygotowaną z podanych składników i dodajcie pozostałe daktyle pokrojone również w kosteczkę. 

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE