Zapraszam na wiosenną wersję ciasta drożdżowego czyli ciasto z rabarbarem.
Ciasto drożdżowe przygotowałam moją ulubioną metodą garowania, która wymaga minimum pracy. Po dodaniu wszystkich składników ciasta do miski wystarczy poczekać 90 minut w czasie których zadziała kuchenna alchemia, zrobić kruszonkę i pokroić rabarbar. Do wymieszania ciasta można użyć łyżki lub robota.
Ciasto drożdżowe według tego przepisu jest niezawodne, bardzo dobre w smaku, łatwe i można go łączyć z wszystkimi ulubionymi owocami. Naprawdę bardzo polecam i zapraszam na szczegóły przepisu. Zobaczcie przepis wideo w wersji z brzoskwiniami.
Przygotowanie ciasta: najważniejsze jest, aby składniki dodawać do miski według wyznaczonej kolejności, a zatem dodajcie pokruszone świeże drożdże (1), następnie dodajcie cukier (2) oraz wybijcie i dodajcie jaja (3).
Teraz dodajcie letnie mleko (4) olej (5) oraz przesianą mąkę (6).
Na samym końcu jeszcze tylko szczypta soli (7). Miskę lub dzieżę robota przykryjcie talerzem i odstawcie do garowania na 90 minut (8). Ciasto po 90 minutach (9).
W czasie kiedy ciasto garuje, umyjcie, obierzcie ze skórki rabarbar i pokrójcie go na kawałki (10). Zróbcie również kruszonkę, czyli wszystkie składniki na kruszonkę włóżcie do półmiska i rozetrzyjcie je dłońmi do momentu, kiedy uformują się kuleczki (11). Po wskazanym czasie wyróbcie ciasto do połączenia się składników przy pomocy robota z zamontowanym hakiem. Bez żadnego problemu ciasto możecie również wymieszać drewnianą łyżką. Zajmie Wam to tylko kilka chwil (12).
Gotowe ciasto wyłóżcie na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia i dodajcie pokrojony rabarbar, a następnie przygotowaną kruszonkę (13) (14). Pieczenie: nastawcie piekarnik na 150 stopni z funkcją termoobiegu. Ciasto drożdżowe musi się piec przez 30-40 minut lub do suchego patyczka (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję
Najlepiej jeśli składniki użyte do zrobienia ciasta drożdżowego będą mieć temperaturę pokojową.