Zapraszam Was na piękny deser, który przygotowałam z dyni, jabłek oraz czekolady. Bazę deseru stanowi ciasto, bardzo podobne do biszkoptu, do którego dodałam surowy mus z dyni. Na upieczonym cieście rozsmarowałam mus jabłkowy, a całość posmarowałam grubą warstwą polewy czekoladowej.
Jak pisałam wcześniej, dynia wymaga perfum. W tym przepisie motywem przewodnim jest połącznie dyni, cynamonu oraz pomarańczy. Jabłka oraz czekolada w tej kompozycji bardzo dobrze harmonizują z całością i ciacho jest naprawdę bardzo rozpustne.
Przepis przygotowałam dla formy o wymiarze 27x 21 cm. Nie martwcie się, jeśli nie posiadacie takiej formy. Zerknijcie do instrukcji traktującej o przelicznikach form. Dzięki niej, dostosujecie ilości składników do waszych wymagań.
Do musu jabłkowego dodałam żelatynę. Przyjęłam 1g żelatyny na 100 g obranych ze skórki jabłek. Żelatynę zalałam wodą w ilości odpowiadającej 5 krotności wagi żelatyny. W tym przypadku było to 30 g wody ( 6 żelatyny x 5=30 g wody) W moim przypadku ta ilość żelatyny wystarczyła, aby mus z jabłek ładnie się ściął. W instrukcji piszę, aby mus zredukować do średniej konsystencji. Jest to pojęcie względne, zatem w razie potrzeby dodajcie do musu dodatkowe 1-2 g żelatyny, do której wcześniej dodajcie adekwatną do powyższej reguły ilość wody. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Przygotowanie ciasta dyniowego: dynię obierzcie ze skórki, usuńcie pestki, pokrójcie na mniejsze kawałki i rozdrobnijcie ją przy przy pomocy blendera na mus (1). Wybijcie jajka i rozpocznijcie ich ubijanie dodając stopniowo cukier (2) (3).
Do jasnej i ubitej masy dodajcie mąki, proszek do pieczenia oraz skórkę z pomarańczy (4) (5). Całość wymieszajcie przy pomocy miksera do połącznie się składników. Teraz dodajcie przygotowany mus z dyni i ostatecznie wymieszajcie ciasto (6).
Formę wysmarujcie tłuszczem i wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Dodajcie przygotowane ciasto (7). Piecznie ciasta dyniowego: nastawcie piekarnik na 180 stopni. Ciasto musi się piec przez 30 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawcie do wystudzenia. Przygotowanie musu z jabłek: wyciśnijcie sok z pomarańczy (8). Jabłka obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda z nasionami i pokrójcie jabłka na kawałki (9).
Jabłka dodajcie do soku z pomarańczy (10). Dodajcie cukier oraz cynamon (11) (12). Całość wolno gotujcie do momentu kiedy utworzy się mus. Zredukujcie mus do średniej konsystencji i pozostawcie mus do wystudzenia
Do żelatyny dodajcie wodę i pozostawcie żelatynę do napęcznienia. Po kilu minutach żelatyna stanie cię ciałem stałym. Włóżcie żelatynę do kuchenki mikrofalowej na kilka sekund, aby mieszanina przybrała postać płynną. Dodajcie żelatynę do musu z jabłek (13). Mus włóżcie do lodówki i zaczekajcie, aż mus zacznie się ścinać. Ciasto zwilżcie wybraną miksturą, a następnie rozsmarujcie na cieście mus (14) (15). Ciasto umieśćcie w lodówce i zaczekajcie, aż mus się ostatecznie zetnie.
Polewa czekoladowa: czekoladę połamcie w kostki, dodajcie śmietanę i całość podgrzewajcie w garnuszku do momentu, kiedy czekolada się rozpuści i polewa zgęstnie. Gotową polewą posmarujcie wierzch ciasta. Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję