![]() |
Dziś propozycja przepisu na ciasto francuskie z warzywami, szynką i serem mozzarella w postaci rolady. Dobór warzyw jest całkowicie dowolny, polecam jednak używanie warzyw sezonowych. W mojej roladzie z ciasta francuskiego przemyciłam szparagi, cukinię i marchew. Wszystkie warzywa poddałam krótkiej obróbce termicznej, w przypadku cukinii, po prostu położyłam ją na grill. Najmniej dodałam marchwi. Marchew- konsumowana na surowo, tak ad hoc lub w sałatkach jest przyjemna i odświeżająca. Jednak po ugotowaniu jej naturalna słodycz może skutecznie zakłócić smak wytrawnej rolady. Szparagi gotowałam krótko, tak aby łodygi pozostały chrupiące. Smak nadzienia podkręciłam plasterkami szynki, a teksturę nadzienia wzbogaciłam serem mozzarella, która oczywiście po upieczeniu stała się pysznie ciągnąca. Tak powstała wiosenna rolada.
![]() |
![]() |
![]() |
Proponuję rozpocząć od przygotowania składników. Ser mozzarella pokrójcie na plastry (1). Szparagi musicie obrać z łupin (2) i wrzucić do osolonego wrzątku i gotować przez 6 minut (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Cukinię pokrójcie na 2 mm plastry i połóżcie na grilla, grillujcie je po 2 minuty na każdej stronie (4). Marchew najpierw musicie oczyścić a następnie przy pomocy obieraczki potnijcie ją na cieniutkie plastry (5). Na patelni wlejcie kilka kropel oliwy EV. Dodajcie marchew oraz pół szklanki wody i szczyptę soli (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Duście marchew przez 1-2 minuty, do momentu, kiedy "spiralki" się wyprostują, ale marchew zachowa swoją chrupkość (7). Składanie ciasta: rozłóżcie rólon ciasta francuskiego. Najpierw połóżcie marchew (8), następnie plastry cukinii (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Posypcie teraz całość warstwą tartej bułki (10), dodajcie natkę pietruszki lub inne ulubione zioła. Wierzch skropcie oliwą z oliwek (11). Teraz połóżcie przygotowane i wystudzone szparagi. Jeśli szaragi są zbyt grube, rozetnijcie je wzdłuż (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Następnie dodajcie kilka plasterków ulubionego gatunku szynki (13). Na samym końcu połóżcie plasterki sera mozzarella (14). Jest wiele sposobów na zamknięcie rolady. Jeden z nich to złożenie ciasta francuskiego w kopertę wg sposobu pokazanego na wizualizacjach (15) (16) (17).
![]() |
![]() |
![]() |
Wierzch rolady posmarujcie rozkłóconym jajkiem, wodą lub mlekiem (17). Rolada musi się piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni z termoobiegiem przez 20 minut (18).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję